fbpx
Top
 
 / Recepten  / Gepofte Uien uit de Dutch Oven
Uien bloemen uit de Dutch Oven
25 mrt

Gepofte Uien uit de Dutch Oven

Deze gebakken of gepofte uien uit de Dutch Oven bewijzen dat simpel en lekker prima samen gaan. Het geheim is simpel, als je een ui een tijd lang bakt, liefst tot de ronden mooi bruin kleuren dan wordt de scherpe smaak omgezet in een heerlijke zoete zachte smaak. Een beetje kaas en een paar chili-vlokken maken het geheel vervolgens af.

Het kan met alle soorten uien. Kleintjes als hapje voor één persoon, grote kun je opdelen aan meerdere personen.

Bij kleine uitje serveer je er één per persoon, bij grote gebakken uien uit de Dutch Oven kun je één of meer partjes per persoon serveren.

Op de foto hiernaast zijn niet alle gepofte uien even goed gelukt. De meeste waren te diep ingesneden waardoor ze na het bakken uit elkaar vielen.

Natuurlijk zijn er variaties mogelijk. Stop er plakjes spek tussen, gebruik gorgonzola of andere spannende en sterke smaken.

Waar ik niet van houd, is aluminiumfolie. Gebruik dan een koolblad, bakpapier of iets anders om je ui mee in te pakken.

Wil je helemaal back to basic? Laat dan de ui in de schil zitten en leg deze in de hete as pal naast je vuur. Daar waar je je hand 4 seconden op de zelfde plaats kan houden, is het 180 graden. Draai de ui regelmatig zodat alle kanten even warm worden. Is de hele ui lekker zacht, dan wordt het tijd hem open te snijden. De smaakmakers breng je bij deze variant achteraf aan.

Mijn grote vriend Leo Habets gaf me de tip balsamico te gebruiken in plaats van chili vlokken en kaas. Het lijkt me een heerlijke combinatie en ik ga ze zeker een keer maken op die manier.

Pin recept Recept afdrukken
Personen :4 personen

Gepofte uien uit de Dutch Oven

  
5 van 4 stemmen
Dat simpel en lekker prima samen gaan, bewijzen deze gebakken of gepofte uien uit de Dutch Oven.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 10 min
Bereiding 30 min
Bovenwarmte :Eén aaneengesloten ring briketten op het deksel
Onderwarmte :1/5 deel van de bovenwarmte
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Nederlands
Trefwoord Vegetarisch
Moeilijk - makkelijk Eenvoudig

Ingrediënten

  • 4 ui soort maakt niet uit
  • chili vlokken
  • geraspte kaas
  • olijfolie
  • zout

Materiaal

Instructies

  • Schil de uien en snij deze in partjes, zodanig dat aan de onderzijde de ui niet helemaal wordt doorgesneden en het één geheel blijft.
  • Plaats de uien in de Dutch Oven, schenk er een paar druppels olijfolie over en bak deze ruim 30 minuten.
  • Druk de gebakken uien eventueel iets aan zodat de “bloemen” goed open gaan staan.
  • Strooi er vervolgens wat geraspte kaas en chili vlokken over heen.
  • Bak nog een kwartiertje tot de randen van de gebakken uien mooi donker kleuren.
  • Terwijl de uien opstaan, is het een goed moment om de gebruikte spullen schoon te maken en op te ruimen.

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calorieën: 44kcal | Koolhydraten: 10g | Proteïne: 1g | Vet: 1g | Natrium: 4mg | Kalium: 161mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g | Vitamine C: 8mg | IJzer: 1mg
No Comments

Leave a Reply