fbpx
Top
 
 / Recepten  / Gepofte Uien uit de Dutch Oven
Uien bloemen uit de Dutch Oven
25 mrt

Gepofte Uien uit de Dutch Oven

Dat simpel en lekker prima samen gaan bewijzen deze gebakken of gepofte uien uit de Dutch Oven. Het geheim is simpel, als je een ui een tijd lang bakt, liefst tot de ronden mooi bruin kleuren dan wordt de scherpe smaak omgezet in een heerlijke zoete zachte smaak. Een beetje kaas en een paar chili-vlokken maken het geheel vervolgens af.

Het kan met alle soorten uien. Kleintjes als hapje voor één persoon, grote kun je opdelen aan meerdere personen.

Nodig voor gepofte uien uit de Dutch Oven

 • Uien (soort maakt niet uit)
 • Chili vlokken
 • Geraspte kaas
 • olijfolie
 • zout

De bereiding van gepofte uien uit de Dutch Oven

 • gebakken uien bloemen

  uien bloemen uit de Dutch Oven

  Schil de uien en snij deze in partjes, zodanig dat aan de onderzijde de ui niet helemaal wordt doorgesneden en het één geheel blijft.

 • Plaats de uien in de DUtch Oven, schenk er een paar druppels olijfolie over en bak deze ruim 30 minuten. (matig onderwarmte, één aaneengesloten ring briketten op het deksel)
 • Druk de gebakken uien eventueel iets aan zodat de “bloemen” goed open gaan staan.
 • Strooi er vervolgens wat geraspte kaas en chili-vlokken over heen
 • Bak nog een kwartiertje tot de randen van de gebakken uien mooi donker kleuren

Bij kleine uitje serveer je er één per persoon, bij grote gebakken uien uit de Dutch Oven kun je één of meer partjes per persoon serveren.

Op de foto hiernaast zijn niet alle gepofte uien even goed gelukt. De meeste waren te diep ingesneden waardoor ze na het bakken uit elkaar vielen.

Natuurlijk zijn er variaties mogelijk. Stop er plakjes spek tussen, gebruik gorgonzola of andere spannende en sterke smaken.

Waar ik niet van houdt is aluminiumfolie. Gebruik dan een koolblad, bakpapier of iets anders om je ui mee in te pakken.

Wil je helemaal back to basic? Laat dan de ui in de schil zitten en leg deze in de hete as pal naast je vuur. Daar waar je je hand 4 seconden op de zelfde plaats kan houd is het 180 graden. Draai de ui regelmatig zodat alle kanten even warm worden. Is de hele ui lekker zacht, dan wordt het tijd hem open te snijden. De smaakmakers breng je bij deze variant achteraf aan.

Mijn grote vriend Leo Habets gaf me de tip balsamico te gebruiken in plaats van chili vlokken en kaas. Het lijkt me een heerlijke combinatie en ik ga ze zeker een keer maken op die manier.

No Comments

Leave a Reply

4 × 3 =