fbpx
Top
 
 / Recepten  / Spek warm roken
De rooktipi rookt flink
1 feb

Spek warm roken

Gerookt spek is lekker. Als je het helemaal zelf doet is het heerlijk. Moeilijk is het niet. Als je onderstaande stappen volgt eindige je met een heerlijk stuk zelf gerookt spek!

Pin recept Recept afdrukken
Personen :12 personen

Spek Warm Roken

  
5 van 4 stemmen
Ga voor een heerlijk stuk zelf gerookt spek!
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 1 d 8 uur
Bereiding 3 uur 15 min
Totaal 1 d 11 uur 15 min
Onderwarmte :Hete briketten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Moeilijk - makkelijk Gemiddeld

Ingrediënten

  • 2 kilo varkensbuik
  • voldoende water om het spek onder te dompelen
  • coloroso zout (zout met nitriet er in) gewoon zout kan ook maar dan kleurt het vlees grauw. Niet erg als je het gelijk op eet maar …. als je het wilt bewaren is het slimmer coloroso zout te gebruiken, het zal er smakelijker uit zien.
  • zwarte peper korrels
  • hele kruidnagel
  • tijm heel
  • foelie
  • laurier
  • 1 liter appelsap

Materiaal

Bol-BBQ
Rookkast
Rooktent
Briketten
Ijzeren schaaltjes

Instructies

Voorbereiding

  • De dag voor je gaat roken, ga je je spek op smaak brengen in de pekel. Maak de pekel ruim van te voren zodat deze later goed afgekoeld en doorgetrokken is op het moment dat je het spek er in legt.

Pekelen

  • Breng het water in een roestvrijstalen of corrosiebestendige pan aan de kook en voeg het zout, peper, kruidnagel, tijm, foelie en de laurier toe.
  • Zodra er een aardappel in blijft drijven is het water zout genoeg
  • Laat dit geheel 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Maak het spek vrij van losse stukjes en dep het droog.
  • Wanneer de pekel afgekoeld is, kun je het spek toevoegen. Zorg dat het spek geheel onder staat.
  • Laat het spek 8 uur pekelen.
  • Wikkel hierna het spek in huishoudfolie en laat het een nacht rusten.

Roken

  • Haal het spek uit het huishoudfolie en dep het droog.
  • Zorg dat de smoker op 110°C voorverwarmd is en plaats het spek op het rooster met daaronder een schaal gevuld met appelsap.
  • Plaats op de hete briketten een ijzeren schaaltje met rookmot zodat er mooie blauwe rook uit de smoker komt.
  • Houd de smoker op een constante temperatuur van 110°C. Laat de kern temperatuur van het vlees langzaam oplopen tot 77°C. Je rookt het spek dus net zo lang tot de kern 77°C is.
  • Na het roken kun je het spek het beste een kwartiertje laten rusten, de sappen kunnen zich dan opnieuw door het vlees verdelen, dit komt de smaak ten goede!
  • Zodra je gerecht klaar is, kun je de gebruikte spullen schoonmaken en opruimen waar je ze gevonden hebt.
  • Koud en warm geserveerd erg lekker!

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calorieën: 460kcal | Koolhydraten: 113g | Proteïne: 1g | Vet: 1g | Natrium: 40mg | Kalium: 1010mg | Vezels: 2g | Suiker: 96g | Vitamine C: 9mg | IJzer: 1mg
Comments
  • rien
    03/01/2015, 15:11

    hoelang roken??????

  • RDekkers
    24/03/2017, 16:58

    Beter laat dan nooit maar is spek al niet zout genoeg waarom pekelen

  • herbert
    07/06/2018, 18:36

    hallo rien

    bij de ingredienten staat 1 l appelsap.
    maar verder op in het recept zie ik deze nergens gebruikt worden.
    hie zit dat?

  • Stany Lodewijckx
    24/02/2019, 14:19

    recept gevolgd en een héérlijk resultaat! wat is dit lekker zeg, dank je wel.

Leave a Reply