fbpx

Overheerlijke Aardappeltaart – Een Variatie op Hasselback Aardappels

Deze overheerlijke aardappeltaart is weer eens wat anders dan onze traditionle methodes om aardappelen te breiden. Wamen we vroeger niet verder dan gebakken aardappels, gekookte aardappels of gepureerde aardappels of een stampor met aardappels, tegenwoordig zijn er zoveel variaties.

Deze aardappeltaartr lijk wel wat op hasselback aardappels maar is toch anders. Mijn inspiratie voor dit recept was een foto van een ovenschaal vol heel dun gesneden plakjes aardappel die rechtop tegen elkaar stonden. Het zag er fantastisch uit. Na wat Googlen vondt ik tal van recepten met dunne plakjes aardappel in de oven. Veel van de gevonden recepten zijn gebaseerd op het recept van Donna Hay, een bekende Australische TV kok. Beter goed gepikt dan slecht bedacht, mijn recept van Aardappeltaart is gebaseerd op het recept ‘Crispy Leaf Potatoes with Oregano Salt‘ van Donna Hay.

Aardappeltaart

Arriën Stegehuis
Deze overheerlijke aardappeltaart is weer eens wat die dan traditionele aardappelbereidingen. Heerlijke dunne plakjes aardappel gebakken in ganzenvet, gekruid met peper, zout en oregano. Een feestje voor je ogen en voor je mond.
Nog geen waarderingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Australisch, Nederlands
Porties 4
Calorieën 414 kcal

Equipment

  • 1 Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
  • 1 Mandoline

Ingrediënten
  

  • 1 kg aardappels groot
  • 100 gr ganzenvet gesmolten (geklaarde boter kan als alternatief)
  • 1 tl zout liefst vlokken
  • ¼ tl zwarte peper gemalen

Oregano zout

  • 1 takje oregano blaadjes fijn gehakt
  • 2 tl zout vlokken

Instructies
 

  • Vul een brikettenstarter en steek deze aan zodat je kunt gaan bakken als je aardappeltaart in de Dutch Oven zit.
  • Snij de aardappels in zeer dunne plakjes. Een mandoline kan hierbij erg handig zijn.
  • Smelt het ganzenvet en roer hier het zout en de peper doorheen.
  • Meng in een grote schaal het vet met de dun gesneden aardappels, goed husselen!
  • Zet alle plakjes rechtop in een Dutch Oven. Dit vergt echt wat tijd. Zorg dat het geheel er mooi uit ziet want …. Eten doe je met je ogen!
  • Bak de aardappeltaart minstens 1 uur en 15 minuten.
  • Hak als de aardappeltaart in de Dutch Oven zit de blaadjes oregano zo fijn mogelijk en meng dit met het zout.
  • Was alle gebruikte keukengerei weer af en berg het op waar je het gevonden hebt.
  • Strooi pal voor het servereb het Oregano zout over de aardappeltaart.

Nutrition

Serving: 200gCalorieën: 414kcalKoolhydraten: 44gProteïne: 5gVet: 25gNatrium: 306mgKalium: 1060mgVezels: 6gSuiker: 2gVitamine C: 49mgIJzer: 2mg
Trefwoord Feestelijk, Glutenvrij, Lactosevrij, Origineel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.