Top
 

Tosti Taart

 / Recepten  / Tosti Taart
18 jan

Tosti Taart

Als je van een tosti houdt dan is deze tostitaart een echte aanrader. Hij is makkelijk te maken, ziet er fantastisch uit en (het aller belangrijkste) hij is zeer smakelijk. Het idee voor dit recept is eigenlijk heel spontaan geboren.

Elders op deze site staat het recept van Dutch Oven bolussen. Toen een BSO voorstelde dit te maken omdat de kinderen het zo leuk vinden en zelfs kleuters en peuters met dit recept kunnen helpen werd er gevraagd of ik ook iets kon met minder suiker. Ik had gedacht tosti’s te maken maar realiseerde me dat kleuters dit niet kunnen. Vervolgens ontstond dit idee en …. het was echt een enorm succes.

Jong en oud vindt het lekker, je kan eindeloos variëren. Je eigen fantasie is de enige grens. Vegetarisch, halal, je kan met dit recept echt alle kanten op. Klik hier voor andere tostitaart ideeën.

Ingrediënten voor het brooddeeg:

  • 1 kg bloem
  • 1 EL zout
  • 2 EL suiker
  • 3 EL gist
  • 3 bekers lauw water

De ingrediënten voor de tosti “vulling”

  • 1/3 fles tomatenketchup
  • 300 gram kaas (in plakken)
  • 300 gram ham (in plakken)
  • wat bloem om de tafel te bestuiven

De bereiding

  1. Meng alle droge ingrediënten van het brooddeeg. De suiker kan je weg laten, zeker in de zomer. Kook je als het wat kouder is buiten dan is de suiker een goede hulp voor het gist en raad ik je aan het toe te voegen.
  2. Voeg het water toe, 3 bekers is zo’n 600 ml. Begin met 2,5 beker en kneed tot je een mooi soepel deeg krijgt dat niet meer plakt.
  3. Voeg eventueel wat extra water toe bij een te droog deeg of wat extra bloem bij een te nat of plakkerig deeg.
  4. Heb je geen tijd ga dan naar stap vijf. Heb je voldoende de tijd laat dan je deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is. In de winter buiten kan dit in je DO (Dutch Oven) door er twee of drie kooltjes op te leggen zodat het in de oven circa 30°C wordt.
  5. Bestuif de tafel met wat bloem en rol het deeg uit tot een zo groot en zo lang mogelijke plak. Vergeet niet de tafel met wat bloem te bestuiven, het deeg mag niet aan de tafel vast kleven.
  6. Beleg het deeg met een (dunne) laag tomatenketchup, een laag ham en een laag kaas. Het deeg mag overal bedekt zijn.
  7. Rol het deeg op zoals je een pannenkoek op rolt en snij het in rolletjes zoals je een pannenkoek zou snijden. De rolletjes mogen 2 a 3 cm breed zijn.
  8. Plaats alle rolletjes op de zijkant in een dutch oven zodat je in het rolletje kijkt. Blijft er veel ruimte over druk dan alles wat plat zodat de rolletjes tegen elkaar aan liggen. Is er te weinig ruimte voor alle rolletjes druk ze dan wat tegen de zijkant en creëer ruimte voor alle rolletjes.
  9. Laat het geheel eventueel een tweede keer rijzen.
  10. Bak de Tostitaat in circa 30 tot 40 minuten gaar. Boven gaat een ring briketten op de buitenste rand van het deksel. Eventueel een paar extra in het midden als het koud is of hard waait. Onder gaat ongeveer een vierde of een vijfde van het aantal briketten dat boven ligt.
  11. Zodra je tostitaart in de oven zit kun je de spullen die je gebruikt hebt afwassen en weer schoon opbergen waar je ze vandaan hebt.

Nick Massis Ramaekers gaf onderstaande foto van zijn Pizzataart door via Facebook. Nick, hij ziet er fantastisch uit!!

No Comments
  • Erna Hester
    03/02/2018, 17:37

    Vandaag de tosti taart gemaakt in de do. Wat een succes. Brood maken in de electrische oven mislukt altijd. Dat het in de do zo goed gaat stimuleerd alleen maar om nog meer brood te bakken.

Leave a Reply