Top
 

Dutch-Oven-Bolussen

 / Recepten  / Dutch-Oven-Bolussen
Dutch Oven Bolussen
14 aug

Dutch-Oven-Bolussen

Wij kamperen de laatste zomers op Scoutcentrum Zeeland in Veere. Voornaamste reden is dat we daar vuur kunnen stoken bij onze tent om te kunnen koken. Toe ik uit het boek Jamie’s Amerika de daar beschreven kaneelkrullen bakte en proefde moest ik gelijk aan de Zeeuwse bolus denken. Na wat aanpassen en expirimenteren bleek het echt een succes recept te zijn. Makkelijk te maken, prachtig om te zien en overheerlijk! Ik heb het voor en met diverse gezelschappen gemaakt en ben niet de enige die er zo over denkt.

Nodig:

  • 1 kg bloem
  • 14 gram gist (2 zakjes poeder)
  • Mespunt zout
  • 600 ml lauw water
  • bruine basterd suiker
  • kaneel
  • honing of stroop (optie)
  • 75 gram roomboter

    Bolussen uit de DO

Bereiding:

  • Meng het zout en de bloem in een ruime beslagkom.
  • Meng de gist met een kopje van het lauwe water (37 graden is ideaal) doe vervolgens al het water bij het mengsel en kneed dit tot een mooi soepel deeg.
  • Voeg halverwege het kneden 7 eetlepels honing toe
  • Zet het deeg weg op een warme plek en laat het een uurtje rijzen. (Gebruik eventueel een Dutch Oven kist met een emaille mok. Doe 1 gloeiend kooltje in de mok en zet dit met de beslagkom in de Dutch Oven kist)
    Het laatste stukje deegrol op een werkvlak vol bloem

    Het laatste stukje deegrol op een werkvlak vol bloem

  • Rol met een deegroller na het rijzen het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 40 x 80 centimeter. (Werkblad met flink bloem bestuiven, deeg ook met flink bloem bestuiven)
  • Verwijder het teveel aan bloem van de lap deeg
  • Bestrooi de lap deeg met kaneel
  • Strooi ruim bruine suiker over de lap deeg
  • Schenk honing over de lap
  • Rol de lap deeg op tot je een rol van circa 80 cm over hebt. Het deeg moet lekker aan elkaar kleven.Maak het vochtig met honing of water als het onvoldoende kleeft.
  • Doe ongeveer 75 gr roomboter in de Dutch Oven (laat even smelten door de pan kort te verwarmen)
  • Strooi een laag bruine basterdsuiker over de beboterde Dutch Oven bodem
  • Snij plakjes van de rol deeg (2 vingers dik)
  • Leg de plakjes aaneengesloten op hun zijkant in de Dutch Oven
  • Druk de bolussen aan zodat de hoogte overal ongeveer gelijk is en de bodem van de Dutch Oven overal bedekt is.
  • Strooi nog wat bruine suiker over de bovenkant van de bolussen.
  • Laat voor het bakken het deeg nogmaals rijzen. (Leg het deksel op de Dutch Oven en leg er 1 of 2 gloeiende kooltjes op zodat de pan een beetje verwarmd wordt
  • Na een dik half uur rijzen (mag rustig meer zijn) bak je de bolussen af in ongeveer 30 minuten. Ruim hitte van boven, weinig van onderen.
De plakken deeg op hun zijkant in de Dutch Oven

De plakken deeg op hun zijkant in de Dutch Oven

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.