Top
 
 / Recepten  / Winterstoof met Kikkererwten
1 feb

Winterstoof met Kikkererwten

Dutch Ovens staan er om bekend dat ze uitermate geschikt zijn voor het maken van stoofschotels. Het geheim van een goede stoofschotel is langdurig zachtjes pruttelen met een afgesloten deksel.
Verrassend aan dit recept is het gebruik van kikkererwten in combinatie met “Râs al hânout“. Râs al Hânout, vertaald naar het Nederlands, “het beste uit de winkel” is een van oorsprong Marokkaanse kruidenmix met meer dan 20 specerijen en kruiden die inmiddels ver buiten Afrika bekend zijn.
Bij stoofschotel en winter denk je al gauw aan stevige Hollandse pot. Deze stoofschotel heeft een Afrikaans tintje. Heel veel culturen kennen hun eigen stoofschotels, denk maar eens aan  Irish Stew, Indiase Curry’s, Indonesische Rendang.

Dit recept is gebaseerd op een recept uit het reclame blad van Dirk, Bas en Digros, Lekker doen, daar heet het  Tajine met kikkererwten.

Heerlijk met een stuk Marokkaans of Turks brood of vers gebakken Bannocks. Gewoon “puur” of met rijst kan natuurlijk ook uitstekend.

Pin recept Recept afdrukken
Personen :12 personen

Winterstoof met Kikkererwten

  
5 van 4 stemmen
Een heerlijke winterse stoofschotel met een Afrikaans tintje van het kampvuur.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 30 min
Bereiding 3 uur 30 min
Totaal 4 uur
Bovenwarmte :Eén aaneengesloten ring briketten aan de buitenrand van de deksel
Onderwarmte :1/5 van de bovenwarmte
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Afrikaans
Moeilijk - makkelijk Eenvoudig

Ingrediënten

  • 3 blikken kikkererwten (totaal 1200 gram)
  • 2 courgettes
  • 2 winterwortels
  • 2 aubergines
  • 6 uien
  • 1 bol knoflook
  • 1 pak gezeefde tomaten of verse tomaten
  • 5 eetlepels Râs al Hânout
  • 750 milliliter water
  • 750 gram hachee vlees bijvoorbeeld: soepvlees / runderlap / stoofvlees / draagjes vlees
  • peper
  • zout

Materiaal

Instructies

  • Hak de knoflook fijn.
  • Snijd de uien niet al te fijn, maar juist een beetje grof.
  • Snijd de winterwortels op dezelfde wijze.
  • Laat de kikkererwten uitlekken.
  • Meng de knoflook, winterwortels, uien, tomaten, Râs al Hânout, water, hachee vlees in een Dutch Oven en voeg nog wat peper en zout naar smaak toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het met gesloten deksel minstens twee tot drie uur zachtjes pruttelen.
  • Je ziet en ruikt of het goed gaat; er moet tussen het deksel telkens een klein beetje stoom ontsnappen.
  • Snijd nu de courgettes en aubergines twee maal in de lengte door, dus in kwarten over de lengte.
  • Snijd hier vervolgens dikke plakjes van ter dikte van je pink.
  • Voeg 20 à 30 minuten voor serveren de kikkererwten, aubergines en courgettes toe.
  • Nu de stoof op staat, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calorieën: 52kcal | Koolhydraten: 12g | Proteïne: 2g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Natrium: 17mg | Kalium: 373mg | Vezels: 4g | Suiker: 6g | Vitamine A: 1781IU | Vitamine C: 12mg | Calcium: 33mg | IJzer: 1mg
No Comments

Leave a Reply