Top
 

Winterstoof met kikkererwten

 / Recepten  / Winterstoof met kikkererwten
1 feb

Winterstoof met kikkererwten

Dutch Ovens staan er om bekend dat ze uitermate geschikt zijn voor het maken van stoofschotels. Het geheim van een goede stoofschotel is langdurig zachtjes pruttelen met een afgesloten deksel. Verrassend aan dit recept is het gebruik van Kikkererwten in combinatie met “Râs al hânout“. Râs al Hânout, anders gezegd “Het beste uit de winkel” is een van oorsprong Marokkaanse kruiden mix met meer dan 20 specerijen en kruiden die inmiddels ver buiten Afrika bekend is.  Bij stoofschotel en winter denk je al gauw aan stevige Hollandse pot. Deze stoofschotel heeft een Afrikaans tintje. Heel veel culturen kennen hun eigen stoofschotels, denk maar eens aan  Irish stew, Indiase curry’s, Indonesische Rendang.

Dit recept is gebaseerd op een recept uit het reclame blad van Dirk, Bas en Digros, “Lekker doen”, daar heet het  Tajine met kikkererwten

Materialen:

  • Vuurschaal
  • Dutch Oven (Bear)
  • Driepoot

Stookadvies

  • Hoger en lager hangen of vuur opstoken of temperen om de temperatuur te regelen.

Nodig: (voor 12 personen)

  • Winterstoof3 blikken kikkererwten (400gr)
  • 2 courgettes
  • 2 winterwortels
  • 2 aubergines
  • 6 uien
  • 1 bol knoflook
  • 1 pakje gezeefde tomaten of verse tomaten of gezeefde tomaten, evt tomatenpuree
  • 5 EL Râs al Hânout
  • 750 ml water
  • 750 gram Hache vlees (soepvlees / runderlap / stoofvlees / draadjes vlees)

Bereiding

  • Hak de knoflook fijn
  • Snijd de uien (niet al te fijn, een beetje grof)
  • Snij de winterwortels op de zelfde wijze
  • Laat de kikkererwten uitlekken.
  • Meng alle ingrediënten (op courgettes, aubergines en kikkererwten na) in een Dutch Oven, voeg peper en zout naar smaak toe
  • Breng het geheel aan de kook en laat met gesloten deksel minstens twee tot drie uur zachtjes pruttelen.
  • Je ziet en ruikt of het goed gaat, er moet tussen het deksel telkens een klein beetje stoom ontsnappen.
  • Snij als het vlees op staat de courgettes en aubergines in de lengte midden door, snij de halve courgettes en aubergines nogmaals in de lengte midden door en snij hier “pink” dikke plakjes van.
  • 20 a 30 minuten voor serveren voeg je de kikkererwten en courgettes toe.

Heerlijk met een stuk Turks of Marokkaans brood of vers gebakken bannocks. Gewoon “puur” of met rijst kan natuurlijk ook uitstekend.

No Comments

Leave a Reply