Top
 

Turks brood

 / Recepten  / Turks brood
17 apr

Turks brood

De Turkse schrijver van dit recept schrijft: “Deze brood is natuurlijk niet hetzelfde als de brood die jij bij een Turkse winkel kopen, maar met de krokant gebakken kummel en sesamzaad erover is dit een heel lekker alternatief met echt Middel-Oosterse aroma.”

Ik heb het recept wat aangepast, er zijn twee variaties. Traditioneel en met een ” Middel-Oosterse” aroma.

Nodig

  • 2 e droge gistkorrels uit een pakje
  • 125 ml lauwwarm water
  • 500 g bloem
  • 1/2 tl zout
  • 1 eigeel, om te bestrijken
  • 1 tl suiker om te bestrijken (alleen de “Middel-Oosterse” variant)
  • 1 tl olijfolie om te bestrijken
  • 3 el water om te bestrijken
  • 2 tl sesamzaad om te bestrooien (alleen de “Middel-Oosterse” variant)
  • 1 tl zwarte kummel om te bestrooien (alleen de “Middel-Oosterse” variant)

Bereiding

  • Strooi de bloem op een glad werkvlak (of beslagkom) en werk er een paar maal met je vingers door om de bloem luchtig te maken.
  • Maak een bergje van de bloem met in het midden een kuiltje.
  • Strooi de gist aan de rand van de berg bloem.
  • Doe het lauwwarme water in het kuiltje en werk de bloem van het midden uit door het water tot alle water is geabsorbeerd.
  • Voeg zout toe een kneed het  deeg 10 tot 15 minuten tot een elastische massa.
  • Dek het deeg af met plastic folie en leg het 30 minuten weg op een warme plaats tot het verdubbelt is. (In een dichte Dutch Oven kist met een gloeiend kooltje in stalen mok naast de degbal)
  • Vorm 2 ronde platte broden waarvan de randen iets dikker moeten zijn dan het midden.
  • Leg de broden op de ingevette bodem van een Dutch Oveneen of een ingevette bakplaat.
  • Trek met een nate vinger een ruitpatroon in het deeg.
  • Meng het eigeel, de suiker, de olijfolie en het water en bestrijk het brood hiermee.
  • Bestrooi het brood met de kummel en de sesamzaad  (alleen de “Middel-Oosterse” variant)
  • Laat het nogmaals 15 minuten rijzen.
  • Bak het broden in een hete Dutch Oven van 225 -230*C, 20 – 30 min, tot het brood goudkleurig is.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.