fbpx

Schapenschijt met scheerschuim

Niets is wat het lijkt, Schapenschijt met scheerschuim klinkt niet aantrekkelijk maar is één van de lekkerste toetjes die ik ken. Schapenschijt met scheerschuim at ik voor het eerst en de jaren 80. Suus (de vrouw van mijn vader) serveerde het toen als ‘Danske torte mit piske flode‘. Deense taart met slagroom.

Eten doe je met je ogen. Omdat dit gerecht er niet uitziet heb ik het ergens in de vorige eeuw voor het laatst klaargemaakt en was ik het eigenlijk al min of meer vergeten. Nu zul je je afvragen, waarom staat het op kampvuurkok.nl? Nou dat is een mooi verhaal!

In 2020 tijdens de Corona Crisis gingen alle eetgelegenheden dicht en viel Nederland grotendeels stil. Ik wou me niet van de kook laten brengen en uit nood ben ik gestart met het geven van Online Outdoor Cooking Workshops. Op die manier kon ik op positieve wijze bijdragen en thuis zittend Nederland een leuke middag bezorgen. Omdat er een hoop ‘nieuwe deelnemers’ zouden zijn die misschien wel voor het eers op vuur kookten wou ik een toetje dat:

 • Vreselijk makkelijk te maken is.
 • Niet kan mislukken
 • Lekker en voedzaam is.
 • Kind vriendelijk is
 • Heel geschikt is voor maaltijden met grote groepen
 • Budgetair erg aantrekkelijk is

De toetjes op mijn receptenpagina vond ik allemaal te ingewikkeld. Ik moest wat nieuws verzinnen. Plotseling moest ik denken aan Danske Torte mit piske flode. Na dit meer dan 20 jaar niet meer klaargemaakt te hebben bleek dit mijn oplossing en het ideale toetje. Het ziet er niet uit maar is makkelijk en lekker. Bovendien wist ik onder de tijdsdruk zou gauw niets beters te verzinnen.

Het bleek een gouden greep, zowel het toetje als de online workshop. Alles viel op een prachtige manier op zijn plaats. Monique van Scouting Woerden reageerde met “wij noemen dit Schapenschijt met scheerschuim”. Beter goed gejat dan slecht bedacht. We hebben een pakkende titel! Dank Scouting Woerden, dank Monique!
Nu nog een mooie foto …. Ik heb de deelnemers van de stream gevraagd om mooie foto’s van het toetje. Patrick Loonstra (mede scout, inspirator en schrijver van Good Monday! een zeer inspirerende nieuwsbrief) kwam met een fantastisch mooie foto. Patrick bedankt en groeten aan Kitty ;-).

En zo is na ruim 35 jaar dit fantastische toetje met een nieuwe naam en een prachtige foto online op mijn site gekomen.

Nu laat ik je waarschijnlijk achter met één vraag. Wie is Kitty? Als je dat echt wilt weten dan moet je maar een workshop bij me boeken dan vertel ik je alles over Kitty!

Vier glaasjes gevuld met laagjes beschuit, laagjes appelmoes en een laagje slagroom.

Schapenschijt met Scheerschuim

Arriën Stegehuis
Een fantastisch lekker toetje. Simpel te maken, budget vriendelijk maar o zo lekker!
4,52 van 27 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Deens, Nederlands
Porties 6
Calorieën 224 kcal

Equipment

 • Garde

Ingrediënten
  

 • 720 ml appelmoes
 • 8 beschuiten gekruimeld in kleine stukjes
 • 250 ml slagroom stijf geklopt
 • kaneel naar smaak

Instructies
 

 • Leg een laagje beschuit onder in een glas of schaal.
 • Strooi hier wat kaneel over.
 • Dek de beschuit af met een laag appelmoes.
 • Dek de appelmoes af met een laag kaneel.
 • Herhaal de bovenstaande stappen tot alles op is, eindig met een laag slagroom.
 • Even in de koelkast bewaren tot het geserveerd word (als dat lukt, anders in de schaduw wegzetten)

TIP

 • Je kunt het in losse glazen maken, je kunt ook één grote schaal maken.

Nutrition

Calorieën: 224kcalKoolhydraten: 27gProteïne: 2gVet: 13gNatrium: 76mgKalium: 163mgVezels: 2gSuiker: 17gVitamine C: 1mgIJzer: 1mg
Trefwoord Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

8 reacties

 1. Ik heb mijn kinderen de hele dag laten raden wat het zou zijn. Conclusie: het is in ieder geval lekker!

 2. Ha Carlien,

  Arme kinderen …..

  De volgende keer misscien door de kinderen zelf laten maken, vinden ze vast fantastisch!

  Tot kooks,

  Arriën

 3. 5 sterren
  Een online opkomst gemaakt met dit recept en uit nieuwsgierigheid toch zelf geprobeerd..

  Ik moet zeggen dat dit recept tegen al mijn vooroordelen in eigenlijk heel lekker was! Een soort kwark-/appeltaart in een glaasje.

  Bedankt!

 4. hoi!

  Nog een fijne tip om te doen met de kinderen : doe wat room in een lege plastic fles (type waterflesje of sportdrankflesje). Schroefdopje erop. In een kringetje gaan staan. Zo hard mogelijk schudden tot je een beetje moe bent, en doorgeven. Na een tijdje heb je heerlijke opgeklopte room. Fles doorknippen en klaar!

  (PS : als je te lang schudt, wordt het boter. Ook fijn om zo zelf je kruidenboter te maken nadat deze uitgelekt is)

 5. Ha Saartje,

  Wat een vreselijk leuke tip, die houden we er in! Mogelijk neem ik binnenkort een filmpje op waarin ik je tip uitleg, natuurlijk zal ik je naam noemen!

  Tot kooks,

  Arriën

 6. Variatietip:

  Bij onze groep (HHG Hengelo) is dit bekend in een variant waarbij we de beschuit vervangen door Bastogne Koeken: Schapenstront met Zwanenschijt. Dit ziet er door de donkere kleur van de koek nog ‘lekkerder’uit ;). Wel een suikerbom.

  Als jaren een vaste prik tijdens weekendkampen en ook op de RSW doet deze het goed ;).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.