Top
 

Pecankoek

 / Recepten  / Pecankoek
19 aug

Pecankoek

Vandaag voor het eerst een pecankoek gebakken. Het recept kwam ik tegen in de kringloop. Opvallend is de grote hoeveelheid suiker en de kleine hoeveelheid bloem. Ook wordt er geen rijsmiddel gebruikt. Hierin onderscheid dit recept zich dus echt van een brownie of de eerde gepubliceerde Abrikozen cognac brownies.

De jury, fam Versteegt, eigenaars van camping ’t Nije Hof, de meest BBQ-vriendelijke camping die ik ken waren zeer positief. Of ze onbevooroordeeld waren weet ik niet Quinty heeft namelijk geholpen met bakken.

Belangrijke tip als je hem buiten bakt, besteed echt ruim voldoende tijd aan het luchtig kloppen van de eieren! Het is de moeite zeker waard. Speel je vals en kook je binnen dan is een mixer een goede hulp.

Nodig:

  • 250 gram pure chocolade
  • 350 gram roomboter
  • 2 EL oploskoffie
  • 6 eieren
  • 600 gram suiker
  • merg van een vanillepeul (extract of suiker kan ook)
  • 180 gram bloem
  • 250 gram pecannoten

Bereiding

  • Plaats een paar briketten in de brikettenstarter en leg er een brandend aanmaakblokje onder.
  • Smelt de chocolade samen met de roomboter en los de oploskoffie hier in op. We gebruiken het straks in afgekoelde vorm dus doe dit als eerste na de briketten.
  • Klop de eieren in een ruime kom tot ze schuimig zijn. Hoe langer je klopt hoe beter het resultaat. We gebruiken geen rijsmiddelen, dus de luchtigheid van deze koek moet echt uit de pols komen.
  • Als het kloppen klaar is gloeien als het goed is je briketten, klop anders nog maar even lekker door! Als alle briketten gloeien plaatsen we ze op en onder de Dutch Oven / skillet. Zelf bak ik deze koek het liefst in de skillet, niet te veel warmte onder en een aaneengesloten ring op het deksel. We mikken op circa 180 graden.
  • Klop als de Dutch Oven staat voor te verwarmen de suiker en de vanille door de eieren.
  • Spatel (dus niet kloppen want dan verdwijnt de lucht) achtereenvolgens de (afgekoelde!) chocolade, de bloem en de pecannoten door het eirermengsel.
  • Schenk het geheel in de skillet of Dutch Oven. Een bakpapiertje is vrijwel onmisbaar.
  • Bak de pecankoek tot hij veerkrachtig aan voelt en haal hem er uit voor hij zwart is ;-). Meestal zal dit zo’n 30 minuten duren. Liever een iets lagere temperatuur en wat langer bakken dan zwart voor hij gaar is.
No Comments

Leave a Reply

achttien − zeven =