Top
 

Abrikozen cognac brownies

 / Recepten  / Abrikozen cognac brownies
17 aug

Abrikozen cognac brownies

Op vakantie snuffel ik in de kringloop altijd kookboeken door naar recepten ter inspiratie. Als een recept me aanspreekt ga ik er mee aan de slag en ga ik aan het bakken.

Is het bakken een succes dan plaats ik het op mijn website. Deze week trof ik een recept op basis van brownie, abrikoos en cognac. Het bleek werkelijk een fantastische combinatie. Het bakken lijkt veel werk maar is eigenlijk zo gebeurt …. de beloning mag er zijn.

Als je minder werk wilt dan kun je de topping van chocoladeglazuur weg laten of vervangen door gesmolten chocolade. Persoonlijk vindt ik hem met cognac in plaats van melk een zeer welkome aanvulling. In de tijd dat je brownie bakt heb je voldoende tijd om de de glazuur te maken.

Bakken gaat het mooist in een skillet met DO deksel maar in de Dutch Oven (DO) gaat ook. Wet wel goed op de temperatuur, liever laag en traag dan zwart. Met andere woorden vooral aan de onderzijde niet te veel briketten.

Nodig voor de Abrikozen cognac brownies:

  • circa 200 gram gedroogde abrikozen
  • circa 100 ml cognac
  • circa 300 gram pure chocolade
  • circa 300 gram roomboter
  • circa 180 ml melk
  • 3 grote of 4 kleine eieren
  • 9 EL suiker
  • circa 250 gram bloem
  • 1 EL of zakje bakpoeder

Voor het chocoladeglazuur:

  • 150 gram pure chocolade
  • circa 45 ml melk, cognac kan natuurlijk ook 😉
  • 700 gram poedersuiker
  • 60 gram roomboter

Werkwijze voor de abrikozen cognac brownies:

  • We beginnen met het fijn hakken van de gedroogde abrikozen. Zet ze lekker in de cognac en zorg dat ze minstens een kwartier kunnen weken en wellen.
  • De volgende stap is het vullen en aansteken van een brikettenstarter, tegen de tijd dat het deeg klaar is zijn de briketten roodgloeiend heet en klaar voor gebruik. Het smelten van de chocolade kan boven de brikettenstarter mits deze nog niet geheel roodgloeiend is, de chocolade kun je het beste smelten boven matige hitte. Haal dus eventueel een paar roodgloeiende briketten uit de starter als hij al te ver heen is.
  • Smelt de chocolade samen met de boter en de melk in de DO, voeg vervolgens de suiker en de eieren toe.
  • Meng vervolgens de bloem even met het bakpoeder in een beslagkom en schenk al roerend de inhoud van de DO in de beslagkom.
  • Verwarm de DO en het deksel voor, dit zorgt dat het geheel beter rijst. Je kan dit overslaan, de brownie wordt dan iets compacter.
  • Terwijl de DO opwarmt verfrommelen  we een bakpapiertje tot een prop en strijken dit vervolgens weer glad. Hierdoor vormt het zich mooi naar de DO. Schep de abrikozen door het browniebeslag, bekleed de DO met het bakpapier en schenk hier vervolgens geheelin.
  • Bak het in  15 tot 30 minuten gaar. In een skillet gaat dit het makkelijkst, de brownie wordt dan niet te hoog en gaart makkelijk. In en DO is de brownie wat hoger. Gevolg is dat de kern moeilijker gaar wordt en er meer tijd nodig zal zijn. Belangrijk is dan de temperatuurbeheersing. Als het te heet is en het duurt te lang dan wordt het ….. een heeldonker gekleurde en bitter smakende brownie. Zat je verkeerd qua warmte snij dan het zwart goed weg en bedek de schande met een laagje chocoladeglazuur. Niemand die het merkt!

Werkwijze chocoladeglazuur.

  • Als je in de skillet bakt heb je waarschijnlijk een DO over. Plaats de DO op het deksel van de skillet terwijl de brownie gebakken wordt. Smelt de boter samen met de chocolade.
  • Roer de poedersuiker door de gesmolten chocolade en boter, wordt het te dik, voeg dan een EL melk toe. Ben je te scheutig met de melk geweest dan kun je extra poedersuiker toevoegen.
  • Bestrijk de abrikozen cognac brownies (na dat je deze uit de DO hebt gehaald en hebt laten afkoelen) met de chocolade glazuur en snijdt deze in stukken als de glazuur nog niet gestold is. Later kan ook maar gaat lastiger.

 

No Comments

Leave a Reply

4 × vier =