Top
 

Brood uit blik (kinder recept)

 / Recepten  / Brood uit blik (kinder recept)
19 mrt

Brood uit blik (kinder recept)

IM000354.JPG

IM000354.JPG

Wil je een super leuk broodje maken, maar kun of wil je voor de verandering iets anders maken dan stokbrood boven een houtvuurtje, waag je dan eens aan brood in een blikje. Het kan in totaal wel anderhalf tot twee uur duren voordat het brood klaar is, maar je krijgt wel een heel grappig broodje als resultaat.

Nodig:

  • 180 ml lauw water
  • 6 g verse gist
  • 6 g stroop
  • 180 g tarwevolkorenmeel
  • 120 g roggevolkorenmeel
  • 6 g zout
  • 30 g sesamzaad
  • 30 g zonnebloempitten
  • 6 g zonnebloemolie
  • 2 eetlepels zemelen
  • leeg conservenblik van 1 liter

Tips:

  • Een broodmix uit de supermarkt kan ook. Wel heb je de zemelen nodig om je broodje in te rollen, deze helpen namelijk het brood uit het blikje te laten komen.
  • Met kleine kinderen of een groep met weinig tijd kun je er voor kiezen stap 1 vooraf te doen en de kinderen vanaf stap 2 mee te laten doen.

Bereiding stap 1

  • Schenk twee eetlepels water in een kommetje, verkruimel de gist erboven en roer de stroop erdoor. Laat dit 10 minuten staan
  • Meng de beide meelsoorten met het zout, het sesamzaad en de zonnebloempitten.
  • Maak in het midden van het meelmengsel een kuiltje, en schenk het gistmengsel, de rest van het water en de olie erin.
  • Kneed het mengsel in 10 minuten tot een elastisch deeg
  • Dek het deeg af met de theedoek en laat het op een warme plaats 20 minuten rijzen.

Bereiding stap 2

  • Vet het conservenblik in
  • Vorm van het deeg een massief kokertje (ongeveer zo dik als het conservenblik)
  • Rol de koker door de zemelen.
  • Zet de koker in het ingevette conservenblik
  • Leg de theedoek over het blik en laat het deeg rijzen tot het net iets boven de rand van het blik uitkomt
  • Stook een Dutch Oven op 225 graden
  • Bak het brood in 35 minuten gaar
  • Laat het brood 5 minuten afkoelen
  • Haal het broodje uit het blik en laat het verder afkoelen

Bron: Smaakmakend (tijdschrift van de natuurvoedingswinkels), najaar 2008

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.