Top
 

Bloembrood

 / Recepten  / Bloembrood
9 apr

Bloembrood

Een bloembrood is eigenlijk een gewoon brooddeeg. De presentatie maakt het bijznder. Het deeg wordt in kleine porties verdeeld en als losse bolletjes in de Dutch Oven gelegd. Bij het rijzen komen de bolletjes tegen elkaar aan en ontstaat een brood in de vorm van een bloem. Is de Dutch Oven wat krapper dan kun je de bolletjes eventueel wat samen drukken zodat ze allemaal op de bodem van de Dutch Oven passen.

De bolletjes kun je versieren met maanzaad, havermout vlokken, sesamzaad, nigella of wat je ook maar voor handen hebt.

Het deeg kun je in een keer maken en daarna in bolletjes verdelen. Werk je met (kleine) kinderen dan is het ook erg leuk om eerst de droge delen van het deeg te mengen. Vervolgens elk kind een kommetje met droge delen te geven en daar wat water bij te doen. Op die manier kneed elk kind zijn eigen bolletje deeg. Als het kneden klaar is mag elk ind zijn bolletje versieren en vervolgens in de Dutch Oven plaatsen.

Op die manier is het bakken van een bloembrood vreselijk leuk en vaak een beter alternatief voor bijvoorbeeld het bakken van stokbroodjes rond een stok. Vooral als het gaat om jonge kinderen.

Nodig voor een bloembrood:

  • 1 kg bloem
  • Ruime hand suiker
  • Ruime hand gist
  • Handje zout
  • 600 ml lauwwarm water

Versiering

  • sesamzaad
  • havervlokken
  • maanzaad
  • nigella (ook wel zwart sesamzaad genoemd)

Bereiding van het Bloembrood

  • Meng alle droge delen
  • Voeg 600 ml lauwwarm water toe
  • Kneed tot een soepel deeg.
  • Het deeg moet niet meer aan de handen kleven. Eventueel bloem of water toevoegen.
  • Werk je met kinderen in individuele bakjes dan kan een kind dat te droog deeg heeft de helft ruilen met een kind dat te nat deeg heeft
  • Laat het deeg rijzen, kneed het nog een door (deze stap kan je overslaan als je weinig tijd hebt)
  • Maak bolletjes en versier deze eventueel. Maak in dat geval het bolletje nat zodat de versiering goed blijft zitten.
  • Plaats de bolletjes op de bodem van de Dutch Oven (laat ze als je tijd hebt nog een half uur rijzen. Heb je geen tijd ga dan gelijk verder
  • Bak het brood af met een paar briketten onder en een ring briketten op het deksel.
No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.