Top
 
 / Recepten  / Bloembrood
9 apr

Bloembrood

Een Bloembrood is eigenlijk een gewoon brooddeeg. De presentatie maakt het bijzonder. Het deeg wordt in kleine porties verdeeld en als losse bolletjes in de Dutch Oven gelegd. Bij het rijzen komen de bolletjes tegen elkaar aan en ontstaat er een brood in de vorm van een bloem. Is de Dutch Oven wat krapper dan kun je de bolletjes eventueel wat samen drukken zodat ze allemaal op de bodem van de Dutch Oven passen.

De bolletjes kun je versieren met maanzaad, havermout vlokken, sesamzaad, nigella of wat je ook maar voor handen hebt.

Het deeg kun je in een keer maken en daarna in bolletjes verdelen. Werk je met (kleine) kinderen, dan is het ook erg leuk om eerst de droge delen van het deeg te mengen. Geef vervolgens elk kind een kommetje met droge delen en doe daar wat water bij. Op die manier kneedt elk kind zijn eigen bolletje deeg. Als het kneden klaar is, mag elk kind zijn bolletje versieren en vervolgens in de Dutch Oven plaatsen.

Op die manier is het bakken van een bloembrood vreselijk leuk. Vaak is dit  een beter alternatief voor bijvoorbeeld het bakken van stokbroodjes rond een stok, vooral als het gaat om jonge kinderen.

Pin recept Recept afdrukken
Personen :4 personen

Bloembrood

  
5 van 3 stemmen
Een lekker brood in een mooie vorm om heerlijk op te knagen.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 30 min
Bereiding 1 uur
Totaal 1 uur 30 min
Bovenwarmte :Eén gesloten ring briketten op de buitenrand van de deksel
Onderwarmte :1/6 van de bovenwarmte
Gang Banket, Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken Nederlands
Trefwoord Vegan, Vegetarisch
Moeilijk - makkelijk Eenvoudig

Ingrediënten

  • 1 kilogram bloem
  • hand suiker
  • hand gist
  • handje zout
  • 600 milliliter lauwwarm water

versiering

  • sesamzaad
  • havervlokken
  • maanzaad
  • nigella

Materiaal

Instructies

  • Meng alle droge delen.
  • Voeg 600 milliliter lauwwarm water toe en kneed het tot een soepel deeg totdat het niet meer aan je handen kleeft. Voeg eventueel bloem toe als het te plakkerig is of water als het deeg te droog en poederig is.
  • Laat het deeg rijzen.
  • Verdeel het deeg in bolletjes van tennisbal formaat en versier deze met de pitjes en zaadjes.
  • Plaats de bolletjes deeg op de bodem van de Dutch Oven.
  • Bak het brood af met een paar briketten onder en één ring briketten op het deksel.
  • Nu het brood opstaat, is het een goed moment om de gebruikte spullen schoon te maken en op te ruimen.
  • Wanneer het klaar is kan het smullen beginnen.

Voedingswaarden

Serving: 100gram | Calorieën: 910kcal | Koolhydraten: 191g | Proteïne: 26g | Vet: 2g | Verzadigd vet: 1g | Natrium: 13mg | Kalium: 268mg | Vezels: 7g | Suiker: 1g | Calcium: 42mg | IJzer: 12mg

Comments
  • Chantal Meijers-Hodzelmans
    03/07/2019, 12:58

    Hoi kampvuurkok,

    In december zijn we naar namibië geweest. Ik heb ‘s morgens een brood gekneegd en in een dutch oven laten rijzen.
    ‘S avonds heb ik het brood ( in de dutch oven) gevakjen op hard houten vuur , ook op de deksel lagen vuurdeleb. 40 minuten later was mijn brood verbrand.
    Hoe lang moet een brood ongeveer?

Leave a Reply