fbpx
Top
 
 / Recepten  / Bloemkoolbom
28 mrt

Bloemkoolbom

De kookliefhebbers kennen waarschijnlijk het Scottish egg wel. Een bloemkoolbom is gebaseerd op hetzelfde idee, alleen nu verstoppen we geen ei maar een hele bloemkool. Deze omwikkelen we met spek en bakken we vervolgens in de oven.

Het recept van deze bloemkoolbom staat op veel BBQ sites, het kan in een kogel BBQ, een Dutch Oven of desnoods gewoon binnen in je gas of elektrische oven. Is je Dutch Oven groot genoeg dan zou je naast de bloemkool ook Hasselback aardappels mee kunnen bakken. Een ander alternatief is om er Aardappels met verse kruiden uit de Dutch Oven bij te serveren.

Voor mij is dit een heel speciaal recept. Laat me je vertellen waarom. De eerste keer dat ik dit recept gemaakt heb was in 2020 tijdens de Corona Crisis. Alles evenementen werden afgelast en iedereen moest een paar weken binnen blijven. De impact was goor, ook voor mij. De inkomsten vielen weg maar erger …. ik was mijn podium kwijt. Het verzorgen van teambuildings, bedrijfsuitjes, familiedagen geeft me zoveel voldoening en positieve energie, en dat viel allemaal weg.

Tot ik bedacht ‘Ik laat me niet van de kook brengen‘ . Om mezelf weer op iets leuks te kunnen richten en een positieve bijdrage te leveren heb ik toen een ‘Online Outdoor Cooking Workshop’ verzorgd. Iedereen die het leuk vond mocht mee doen. Vooraf kreeg men de boodschappenlijst en kort voor aanvang het recept. In een Live feed op Youtube hebben we toen massaal hetzelfde recept gekookt. Ieder in zijn eigen tuin of keuken.

Bloemkoolbom

  
5 van 1 stem
Tijdens de Corona Crisis wou ik me niet van de kook laten beregenen hebben we met meer dan 100 man tijdens mijn eerste Online Outdoor Cooking Workshop deze bloemkoolbom gemaakt.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 30 min
Bereiding 1 uur
Totaal 1 uur 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Moeilijk – makkelijk Gemiddeld

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 500 gram gehakt
  • 3 beschuit fijn verkruimeld (stukjes oud brood kan ook)
  • 1 ei
  • 100 gram Parmazaanse kaas fijn geraspt (optie)
  • 40 gram gehaktkruiden
  • 150 gram ontbijtspek

Materiaal

Roostertje

Instructies

  • Meng het gehakt met de fijn verkruimelde beschuiten, de Parmezaanse kaas, de gehaktkruiden en het ei en kneed dit tot een lekker kleverig geheel.
  • Maak je filmpje voor de bloemkool challenge (als je mee wilt doen)
  • Maak de bloemkool schoon.
  • Pak de bovenkant van de bloemkool in met gehakt.
  • Pak het geheel in met het ontbijtspek.
  • Is je Dutch Oven groot genoeg, plaats er dan de Hasselback aardappelen bij.
  • Bak het geheel circa een uur in de Dutch Oven

Voedingswaarden

Calorieën: 672kcal | Koolhydraten: 17g | Proteïne: 41g | Vet: 48g | Natrium: 889mg | Kalium: 901mg | Vezels: 3g | Suiker: 4g | Vitamine C: 69mg | IJzer: 4mg
Comments
  • mieke
    01/04/2020, 18:33

    ga ik proberen ben ook al dagen buiten aan het koken in de dutch oven zalig gewoon ik lees dit nu pas had graag mee gedaan 🙂

  • vanslembrouck Gunther
    17/05/2020, 06:28

    5 stars
    Gisteren hebben we de bloemkoolbom getest, we hebben dit met twee kleine bloemkolen gedaan, ook ardense gerookte ham ipv ontbijtspek en langs de bloemkoolbom . Krielaardappelen met kruidenboter. Zowel de kinderen als wij hebben er heel lekker van gesmuld

  • Marion
    07/06/2020, 11:15

    Kan het ook in de fryer

  • Piet harman
    25/07/2020, 14:19

    Kan die ook in een hete lucht oven en hoe lang en op welke temperatuur moet dat dan?

Leave a Reply

Rating recept