Top
 

Samosa

 / Recepten  / Samosa
14 apr

Samosa

Bangalore, Delhi, Calcutta, Mumbai, in al deze Indiase steden kun je op elke staarthoek Samosa kopen. Streetfood bij uitstek dus. Het is wel even een werkje om dit fingerfood daar staat tegenover dat je een fantastisch lekker hapje hebt waar je eindeloos mee kunt variëren. Vrijwel elke cultuur kent een dergelijk hapje, een vulling met daaromheen een deeg dat gefrituurd wordt. India heeft een breed assortiment aan vegetarische samosa’s. De reden is simpel, de Moslims eten geen varkensvlees, de Hindoes eten geen rundvlees, vegetarisch houdt iedereen te vreden! Ga lekker aan de slag en oordeel zelf!

Nodig:

  • 125 g aardappels
  • 40 g doperwten
  • 1  ui
  • 1 tl korianderzaad
  • 1  rode peper
  • 1 mespuntje kurkuma
  • 1 mespuntje garam masala
  • 1 cm gember
  • 1  limoen
  • zout

Deeg (16 stuks)

  • 350 gr bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 125 gr gesmolten boter
  • 1 mespunt zout
  • ± 1,2 dl melk

Bereiding

Deeg, wrijf van de bloem, het bakpoeder, de boter en het zout met de vingers een kruimelig deeg. Voeg 1,2 dl melk toe, kneed het snel tot een stevig, soepel deeg en laat het deeg afgedekt ± 15 minuten rusten. Draai van het deeg 8 balletjes en rol die uit tot cirkels van ± 20 cm. Halveer de cirkels en dek ze tot het gebruik met een vochtige doek af.

Vulling, kook 250 gr aardappels en 250 gr bloemkool ± 5 minuten. Bak in 1 eetlepel hete boter 1 theelepel mosterdzaad ± 3 minuten zachtjes. Schep er de aardappel, bloemkool, 100 gr diepvriesdoperwten, 2 fijngesneden groene pepers (zonder zaadjes) en zout door. Smoor het geheel afgedekt nog ± 8 minuten op matig vuur en prak het grof. Roer er 1 theelepel garam masala en 2 theelepels koriander door. Uiteraard kun je met de vulling variëren
en experimenteren.
Afwerking, bestrijk de rand van de deegcirkels met melk en schep wat vulling op het deeg. Vouw het deeg dubbel en druk met een vork de randen aan. Verhit de frituurolie, frituur de samosa’s met 6-8 tegelijk goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer per persoon 2 warme samosa’s met een pittige chutney of zachte raita.

No Comments

Leave a Reply