Bangalore, Delhi, Calcutta, Mumbai, in al deze Indiase steden kun je op elke staarthoek Samosa kopen. Streetfood bij uitstek dus. Het is wel even een werkje om dit fingerfood te maken, maar daar staat tegenover dat je een fantastisch lekker hapje hebt waar je eindeloos mee kunt variëren. Vrijwel elke cultuur kent een dergelijk hapje, een vulling met daaromheen een deeg dat gefrituurd wordt. India heeft een breed assortiment aan vegetarische samosa’s. De reden is simpel; de moslims eten geen varkensvlees en de hindoes eten geen rundvlees. Vegetarisch houdt iedereen tevreden! Ga lekker aan de slag en oordeel zelf!Let wel op de veiligheid met frituren boven het kampvuur.
Ingrediënten
125gramaardappels
40gramdoperwten
1ui
1theelepelkorianderzaad
1rode peper
1mespuntjekurkuma
1mespuntjegaram masala
1cmgember
1limoen
zout
Deeg (16 stuks)
350grambloem
1theelepelbakpoeder
125grambotergesmolten
1mespuntzout
+/- 1,2decilitermelk
Materiaal
Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Bogracs of wok
rocketstove
Instructies
Deeg
Wrijf van de bloem, het bakpoeder, de boter en het zout met de vingers een kruimelig deeg.
Voeg de melk toe en kneed het snel tot een stevig, soepel deeg.
Laat het deeg afgedekt circa 15 minuten rusten.
Draai van het deeg 8 balletjes en rol die uit tot cirkels van ongeveer 20 cm. Halveer de cirkels en dek ze tot het gebruik met een vochtige doek af.
Vulling
Kook 250 gram aardappels en 250 gram bloemkool voor 5 minuten.
Bak in 1 eetlepel hete boter het mosterdzaad 3 minuten zachtjes.
Snijd de groene pepers fijn zonder de zaadjes.
Schep er de aardappel, bloemkool, diepvriesdoperwten, groene pepers en het zout door.
Smoor het geheel afgedekt nog voor circa 8 minuten op matig vuur en prak het grof.
Roer er de garam masala en koriander door. Uiteraard kun je met de vulling variëren en experimenteren.
Afwerking
Bestrijk de rand van de deegcirkels met melk en schep wat vulling op het deeg.
Vouw het deeg dubbel en druk met een vork de randen aan.
Verhit de frituurolie, frituur de samosa’s met 6-8 tegelijk goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Serveer per persoon 2 warme samosa’s met een pittige chutney of zachte raita.