fbpx
Top
 

Lamsstoof met vadouvan

 / Recepten  / Lamsstoof met vadouvan
Lamsstoof met vadouvan
11 mrt

Lamsstoof met vadouvan

Deze lamsstoof, is door de mooie diepe smaken van de vadouvan echt meer dan fantastisch. Ongeëvenaard en ongekend lekker. Het kan zijn dat mijn oordeel vertroebeld wat vertroebeld  is doordat ik al twee dagen de lucht op snuif van deze zachtjes pruttelende lamsstoof. Wil je hem helemaal zelf maken dan begin je namelijk met het maken van de lamsjus. Dat duurt letterlijk uren. Het is niet echt arbeidsintensief maar hoe langer hij zachtjes pruttelt boven het vuur des te beter hij wordt. Dit geldt ook voor de stoof. Trek er dus maar rustig twee dagen voor uit als je lekker de tijd hebt. Heb je haast, het kan eventueel ook in twee uur.

Thuis is de uitgebreide variant natuurlijk goed te maken bijvoorbeeld in het weekend op het fornuis. Maak ik hem boven het vuur dan doe ik dit vaak als ik een heel weekend weg ben. Dag 1 de jus en dag twee of drie de lamsstoof.

De snelle variant van lamsstoof met vadouvan is simpel, met twee uur staat alles op tafel. Gebruik kant en klare vadouvan en gebruik in plaats van lamsjus lamsfond of eventueel groentebouillon.

  • Vadouvan
    Vadouvan is nog niet zo heel bekend. Het is een prachtige mix van aan de ene kant Franse kruiden en andere kant oosterse kruiden. Jonnie Boer, de bekende kok heeft een kant en klare mix die in de supermarkt verkocht wordt.
    Als je het leuk vindt en als je de moeite neemt dan is het fantastisch om een keer zelf met verse ui en authentieke curryblaadjes uit India een verse vadouvan te maken.
  • Lamsjus
    Zelf jus maken duurt ongeveer 12 tot 14 uur. Het eigenlijke werk duurt hoog uit een uurtje, de rest staat de boel lekker te sudderen of in te koken. Als ik jus maak dan neem ik altijd mijn allergrootste pan en maak ik in één keer zo veel mogelijk. Lamsjus zou vervangen kunnen worden door lamsfond. In België goed te krijgen gewoon in de supermarkt. In Nederland alleen bij de groothandel. Een alternatief kan zijn een groente bouillon maar met jus is deze lamsstoof met vadouvan echt ongeëvenaard. Het recept tref je hier.
  • Lamsstoof
    Als je voor de lange weg kiest en verse bereide lamsjus en vers bereide vadouvan gebruikt dan wordt je echt beloond. Er wacht je een  echt uitzonderlijk lekkere lamsstoof.  Ook als je voor kant en klaar gaat zul je niet teleurgesteld worden.

Nodig voor lamsstoof met vadouvan

  • ruim 1 kg lamsnek in blokjes gesneden
  • 3 handjes bloem
  • 5 tl vadouvan (vers bereid of uit de supermarkt)
  • 100 gr roomboter
  • 2 slalotjes, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1/2 L witte wijn
  • 2 L lamsjus (eventueel vervangen door lamsfond of groentebouillon)
  • 1 winterpeen in dobbelsteentjes gesneden
  • 1 koolraap in dobbelsteentjes gesneden
  • 1 courgette in dobbelsteentjes gesneden
  • 1 bosje peterselie, blaadjes geplukt en fijn gehakt
  • zout naar smaak

De bereiding van lamsstoof met vadouvan

  • Kruid het vlees met zout en vadouvan en rol het vervolgens door de bloem
  • Doe de roomboter in de Dutch Ovens en bak het vlees mooi goudbruin, laat de sjalottjes en de knoflook even lekker mee bakken.
  • Voeg de witte wijn toe en laat het geheel inkoken tot minder dan de helft.
  • Voeg de laurier en de lamsjus toe en laat het geheel boven laag vuur minstens een uur zachtjes pruttelen. (Dus niet koken als een malle!)
  • Voeg een half uur voor je gaat serveren de koolraap en de winterpeen toe en laat het geheel nog een half uur zachtjes doorsudderen
  • Haal de Dutch Oven van het vuur en roer de courgette er door.
  • Strooi de vers gehakte peterselie er vervolgens overheen.

Zelf eet ik deze lamsstoof met vadouvan het liefst met rijst en doperwten. Een lekker stuk naanbrood (of Turks brood) maakt het dan helemaal af.

 

 

No Comments

Leave a Reply