Top
 

De ultieme verse jus

 / Recepten  / De ultieme verse jus
11 mrt

De ultieme verse jus

Tijdens een workshop “Haal meer uit vlees” door “David Pauka” de man achter www.grillsupport.nl werd er een verse jus bereid. Hier was men de dag ervoor al aan begonnen. De geur was heerlijk en de smaak …..

Één maal proeven was meer dan voldoende om mij er van te overtuigen, dit is echt de ultieme jus. Jus is dus duidelijk veel meer is dan een beetje braadvocht met poedertje er door geroerd. Het belangrijkste wat je nodig hebt is tijd. Heel veel tijd. Hoe je de ultieme verse jus maakt lees je hier.

De ultieme verse jus of fond kan bereid worden met verschillende soorten vlees:

  • Lam
  • Varken
  • Rund
  • Wild

Tips:

  • Ideaal om te doen al je slachtafval hebt.
  • Gebruik je grootste pan en maak zo veel mogelijk. Je kan het prima invriezen.
  • Heerlijk als basis voor soep of voor een fantastische saus.

Nodig voor de ultieme verse jus

  • 1 kg bot
  • 500 gram snijresten
  • 150 gram tomatenpuree
  • 0,5 liter rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 4 takken peterselie
  • 10 peperkorels
  • 3 jeneverbessen
  • eventueel een paar kruidnagels
  • 1/2 knolselderij in grove stukken
  • 1/2 winterpeen in grove stukken
  • 1 ui in grove stukken
  • 1 prei, in de lengte doorgesneden in grove stukken
  • 4 stengels bleekselderij in grove stukken

De bereiding van de ultieme verse jus

  • Doe de botten en de snijresten in een dutch oven, voeg de tometenpuree toe. Sluit de oven en leg 1 ring gloeiende briketten op de buitenste rand van het deksel. Tel hoeveel briketten je hebt gebruikt, onder de oven heb je 1/5 deel nodig van wat er op ligt,
  • Bak zo de vleesresten en de botten circa 30 a 40 minuten.
  • Schenk de wijn in de oven en schraap eventuele bak resten los van de bodem.
  • Voeg alle kruiden en specerijen toe en dek af met de gesneden groenten.
  • Schenk hier 3 liter water op (of tot alles ruim onder staat) en breng aan de kook.
  • Laat het geheel zachtjes pruttelen met maar een paar briketten onder (of ergens hoog boven het vuur) gedurende minstens 8 uur. Let er op. Liever niet koken, net er onder. Dus zeker niet koken als een malle.
  • Schep af en toe het bovendrijvende vet en schuim af.
  • Als er minimaal 8 uur voorbij zijn zeef alles en kook het in tot je circa 1 liter over hebt.
No Comments

Leave a Reply