Top
 

Damper met banaan, spek en kaas

 / Recepten  / Damper met banaan, spek en kaas
20 mrt

Damper met banaan, spek en kaas

Een Damper is de Australische term voor een brood. Deze Damper met banaan, spek en kaas klinkt wellicht als een wat rare combinatie. Zelf was ik er nooit opgekomen, maar door me te verdiepen in de Australische Dutch Oven tradities, daar Camp Oven, liep ik dit recept tegen het lijf en… daar heb ik geen spijt van.

Een opvallend verschil is dat in Amerika vaak op de bodem van de Dutch Oven gebakken wordt. De Autsraliërs plaatsen broden vaak op een rooster met een velletje bakpapier.

Niet alleen is de combinatie uniek en verrassend, de smaak is fantastisch! Nooit gedacht dat een combinatie van spek, banaan en kaas in een brood zo lekker zou zijn.

In dit recept beschrijf ik het met een brood op basis van zelfrijzend bakmeel en melk. Het kan net zo makkelijk met een gist brood.

Ingrediënten:

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram roomboter
  • 1/2 beker melk
  • 1/2 beker water

Nodig voor de vulling van banaan, spek en kaas

  • 3 kleine bananen
  • 3 grote plakken bacon
  • 250 gram geraspte (oude of belegen) kaas
  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

  • Meng eerst alle droge ingrediënten van het brood en wrijf hier de boter doorheen. Voeg vervolgens het water en de melk toe en kneed het tot een zacht en soepel deeg.
  • Rol vervolgens het deeg met een deegroller tot een dikte van circa 1,5 cm en een doorsnee van 25 tot 30 cm.
  • Prak de bananen en plaats deze als ze fijngeprakt zijn in een cirkel op het deeg (zie foto of vraag instructie). Er dient vanaf de buitenste rand van het deeg circa 5 cm vrij te zijn, ook vanuit het middelpunt van de circel dient er circa 5 cm vrij te zijn.
  • Snij de bacon, of het spek, in kleine reepjes en leg deze over de bananen.
  • Strooi de kaas over de bananen.
  • Vouw de Damper dicht door de buitenste rand over de vulling heen te leggen. Druk deze vervolgens in het midden goed vast  met een vork, je vingers of een mes, netzoals je een bladerdeeghapje dicht zou drukken.
  • Bestrijk de Damper eventueel met een beetje melk voor een mooie bruine kleur.
  • Bak de Damper in 30 tot 40 minuten gaar. Dit kan op een rooster met een bakpapier of rechtstreeks op de bodem van de Dutch Oven. Bak je op de bodem? Plaats dan niet te veel hitte onder de DO. Op het deksel plaats je één aaneengesloten ring briketten op de buitenste rand van het deksel.
No Comments

Leave a Reply

twintig + 17 =