Bovenwarmte :Eén aaneengesloten ring briketten aan de rand van de deksel
Onderwarmte :1/6 van de bovenwarmte
Aantal :6personen
Een Damper is de Australische term voor een sodabrood. Deze Damper met banaan, spek en kaas klinkt wellicht als een wat rare combinatie. Zelf was ik er nooit opgekomen, maar door me te verdiepen in de Australische Dutch Oven tradities, liep ik dit recept tegen het lijf en… daar heb ik geen spijt van.Deze Damper met banaan, spek en kaas is niet alleen uniek en verrassend qua combinatie, de smaak is echt fantastisch! Nooit gedacht dat een combinatie van spek, banaan en kaas in een brood zo lekker zou zijn.Voor de vegetariërs onder ons, het zoute spek laat zich uitstekend vervangen door schijfjes olijf!In dit recept beschrijf ik het met een brood op basis van zelfrijzend bakmeel en melk. Het kan net zo makkelijk met een deeg op basis van gist, maar dan mag je het geen damper meer noemen en wordt het een brood op basis van een brooddeeg.Er zijn wat opvallende verschillen wat betreft Dutch Oven gebruik tussen Australië en de rest van de wereld.
Het Australische woord voor Dutch Oven is Camp Oven.
Alles wat wij brood zouden noemen wordt daar Damper genoemd.
Bakken wij meestal volgens de Amerikaanse manier, de Australiërs bakken brood op hun eigen wijze. Ze plaatsen het deeg niet op de bodem van hun Camp Oven maar plaatsen een rooster op de bodem en een bakpapiertje op het rooster. Op die manier verbrand de onderkant minder snel.
Een opvallend verschil is dat in Amerika vaak op de bodem van de Dutch Oven gebakken wordt. De Autsraliërs plaatsen broden vaak op een rooster met een velletje bakpapier.
Ingrediënten
Deeg
500gramzelfrijzend bakmeel
2theelepelsbakpoeder
1/2bekermelk
1/2bekerwater
50gramroomboter(of een ruime scheut olie)
Vulling
3kleine bananen
3grote plakken bacon
250gramgeraspte kaasoud of belegen
peper
zout
Materiaal
Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Instructies
Meng eerst alle droge ingrediënten van het brood en wrijf hier de boter doorheen.
Voeg vervolgens het water en de melk toe en kneed het tot een zacht en soepel deeg.
Rol vervolgens het deeg met een deegroller uit tot een dikte van circa 1,5 cm en een doorsnee van 25 tot 30 cm.
Prak de bananen en plaats deze als ze fijngeprakt zijn in een cirkel/kring op het deeg (zie foto of vraag om instructie). Er dient vanaf de buitenste rand van het deeg circa 5 cm vrij te zijn, ook vanuit het middelpunt van de circel dient er circa 5 cm vrij te zijn.
Snij de bacon, of het spek, in kleine reepjes en leg deze over de bananen.
Strooi de kaas over de bananen.
Vouw de Damper dicht door de buitenste rand over de vulling heen te leggen. Druk deze vervolgens in het midden goed vast met een vork, je vingers of een mes, net zoals je een bladerdeeghapje dicht zou drukken.
Bestrijk de Damper eventueel met een beetje melk voor een mooie bruine kleur.
Bak de Damper in 30 tot 40 minuten gaar. Dit kan op een rooster met een bakpapier of rechtstreeks op de bodem van de Dutch Oven. Bak je op de bodem? Plaats dan niet te veel hitte onder de DO. Op het deksel plaats je één aaneengesloten ring briketten op de buitenste rand van het deksel.
Nu de Damper opstaat, is het een goed moment om de gebruikte spullen schoon te maken en op te ruimen.