Top
 

Wafels (Luikse)

 / Recepten  / Wafels (Luikse)
21 mrt

Wafels (Luikse)

Bramen, bosbessen, verse aarbeien, ijs, slagroom, eigen gemaakte jam, kersen,  alles combineert fantastisch met heerlijke versgebakken Luikse wafels van het kampvuur.

Een wafelijzer scoor je eenvoudig op marktplaats.

Luikse wafels zijn anders dan Brusselse wafels. Omdat ze van zich zelf al zoet zijn worden ze niet met suiker gegeten. Tevens zijn Luikse wafels traditioneel ruit of ovaalvormig. Brusselse wafels zijn vierkant en hebben 20 “gaten”. Verder zijn Luikes wafels zwaarder dan Brusselse wafels.

Nodig voor 12 wafels:

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram suiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • zakje of schepje vanille suiker (optie)
  • 4 eieren
  • Olie (om het ijzer in te vetten)

Bereiding

  • Smelt de boter en laat iets afkoelen.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel.
  • Splits de eieren.
  • Goed opletten dat er geen wit bij de dooiers komt.(eiwit in een aparte kom doen)
  • Meng de gesmolten boter met de suiker en de eierdooiers kort met de mixer.
  • Spatel met een houten platte lepel het bakmeel voorzichtig door het beslag en meng tot een gladde massa.
  • Zorg dat de kom om de eiwitten stijf te kloppen vetvrij is (evt. met wat citroensap vetvrij maken). Klop hierin de eiwitten helemaal stijf met de handmixer.
  • Spatel het eiwit voorzichtig door het beslag, tot je beslag mooi glad is.
  • Verhit het wafelijzer en vet het in met olie. (zonnebloemolie)
  • Pak een soeplepel en doe hierop een flinke opgehoopte hoeveelheid deeg op en leg in het midden van het wafelijzer. Doe het ijzer dicht en bak in ca. 2 min. de wafel goudbruin en gaar. (wel een paar maal omdraaien)
  • Leg ze naast elkaar op een rooster tot ze wat afgekoeld zijn. zo blijven ze knapperig.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.