Top
 

Hongaarse Lecsó

 / Recepten  / Hongaarse Lecsó
8 jul

Hongaarse Lecsó

Ik heb dit recept leren kennen bij www.campfirechef.nl. Daar staat hij regelmatig op het menu. Terecht, het is een heerlijke gerecht dat zich goed leent voor bereiding boven een vuurtje.

Wie het recept daar heeft ingebracht weet ik niet, wel weet ik dat ik  Hongaarse Lecsó regelmatig ga klaarmaken. Het is een fantastisch gerecht. Onder staat de vegetarische variant, voeg salami toe en ook de carnivoren zullen genieten.

Nodig

  • Paprikapoeder (zoet)
  • Scherpe smaakmaker: Piros Arany (tube – scherp) / of Erös Pista (potje scherp èn zout) / of geroosterd paprikapoeder, (zeer scherp dus heel voorzichtig hiermee)
  • middelgrote uien (rode en gele gemengd)
  • 4 eieren
  • margarine of zonnebloem
  • tomaten
  • puntpaprika
  • paar teentjes knoflook
  • zout / zwarte peper

lecso

Bereiding

  • Snij de uien in grove snippers, het vlees en de tomaten snij je in blokjes
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snij deze ook in grove snippers (niet te klein).
  • Boter in de pan op hoog vuur en fruit de uitjes al roerend met houten lepel (geen metaal)
  • Als de ui goudbruin is, je zout en de scherpe smaakmaker toe
  • Voeg dan de paprika’s en knoflook toe,
  • Na 5 a 10 minuten bakken kan de tomaat erin, blijf regelmatig roeren
  • Kook het geheel zachtjes door tot de paprika’s zacht zijn (ca. 40 minuten) je kunt de hoogte van de ketel variëren om alles net aan de kook te houden
  • Tijdens koken eventueel klein (!) beetje water toevoegen als het mengsel te droog aanvoelt.
  • Kluts nu de eieren en voeg deze er al roerend aan toe. Doe dit in kleine beetjes, zodat het direct kan stollen. Nog een paar minuten zachtjes sudderen
  • Jó étvágyat – Eet smakelijk!

 

Comments
  • anne-marie willems
    27/03/2018, 14:57

    lesco is eigenlijk het groentegedeelte van Hongaarse goulashsoep. In een oud soepenkookboek staat het beschreven. je maakt het apart van het vlees en voegt het toe als het vlees al bijna gaar is.

  • anne-marie willems
    12/04/2018, 12:55

    hoi Arriën,
    het boek heet Soep, een onbegrensd gerecht, ISBN 90.02.12343.3.

    voor 5 personen: 1 paprika in stukjes, 1 in ringen gesneden ui, 1 gepelde in stukken gesneden tomaat, 30 gr rundervet, 3 gesnipperde uien, 50 gr. rundvet, 2 el paprikapoeder, snufje cayennepeper 1 el zout, 250 gr. runderpoulet, 1 gesnipperde teen knoflook, 1/2 tl karwijzaad, 1,5 l. water, 750 gr. kleine stukjes aardappel

    Fruit de paprika, ui en tomaat 20 minuten in 30 gr rundervet. bewaar dit mengel, dat de Hongaren Lesco noemen voor later.
    Fruit de gesnipperde ui in 50 gr. rundervet, voeg paprikapoeder, cayennepeper, zout, runderpoulet, karweizaad en knoflook toe.
    Giet er water bij zodat alles ruim onder staat. laat de massa op een heel zacht vuur 2 uur zachtjes stoven. Af en toe roeren en eventueel water bijvoegen. Doe er het laatste half uur de aardappelen en de Lesco bij en eventueel nog wat water.

    Zo staat het recept in het boek beschreven. Het is ook lekker om een deel van het water te vervangen door rode wijn 😉

    in het boek staat ook een lekker origineel recept voor snert.

Leave a Reply