fbpx
Top
 
 / Recepten  / Kruidnoten enPepernoten uit de Dutch Oven
26 nov

Kruidnoten enPepernoten uit de Dutch Oven

Nu Sinterklaas in het land is en 5 december voor de deur staat mag een portie heerlijke kruidnoten en pepernoten uit de Dutch Oven natuurlijk niet ontbreken.

Rond Sinterklaas ontstaan er tegenwoordig allerlei discussies en gaat het er soms heter aan toe dan in mijn Dutch Ovens. Hoog tijd voor een ander soort discussie en wel de pepernoten/kruidnoten-discussie. In mijn ogen is het onverteerbaar dat de winkels vol kruidnoten liggen en dat iedereen kruidnoten pepernoten noemt.

PEPERNOTEN VERSUS KRUIDNOTEN

Pepernoten en kruidnoten zijn echt twee totaal verschillende dingen en lijken niet op elkaar. Hoe komt het toch dat de kruidnoten de naam van de pepernoten gestolen hebben en de echte pepernoten uit de winkelschappen verdringen. In een wereld vol misstanden is dit er een van en je hoort er nauwelijks iemand over.

Pepernoten zijn hoekig van vorm en lijken wel wat op taai-taai. Ze worden gemaakt van zelfrijzend bakmeel en zijn wat zacht en licht bruin van kleur. De meeste bakkers verkopen ze nog wel rond sinterklaastijd.

Kruidnootjes zijn hard en rond en smaken een beetje speculaas-achtig en ook qua kleur lijken ze op speculaas. De supermarkten liggen er vol mee en verkopen ze als kruidnootjes. Hoe durven ze.

Pin recept Recept afdrukken
Personen :2 personen

Kruidnoten en Pepernoten uit de Dutch Oven

  
5 van 3 stemmen
En of kruidnoten en pepernoten kunt maken in een Dutch Oven.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 10 min
Bereiding 30 min
Totaal 40 min
Bovenwarmte :Eén aaneengesloten ring briketten aan de buitenrand van de deksel
Onderwarmte :1/5 van de bovenwarmte
Gang Banket, Borrelhapje, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Trefwoord Vegetarisch
Moeilijk - makkelijk Gemiddeld

Ingrediënten

Kruidnoten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 160 gram fijne bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 100 gram boter in blokjes
  • 100 milliliter melk
  • heel klein snufje zout

Pepernoten

  • 125 gram tarwebloem
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram honing
  • 75 gram stroop
  • 1 ei
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel anijszaad gemalen
  • snufje zout

Materiaal

Instructies

Kruidnoten

  • Zet een brikettenstarter met briketten op en verwarm je DO voor zodra de briketten heet zijn.
  • Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
  • Voeg de melk en de boter toe.
  • Kneed tot een mooi samenhangend deeg.
  • Bekleed een rooster met een vel bakpapier.
  • Leg hier kleine knikkertjes van het deeg op.
  • Bak deze af door ze met rooster en al op de bodem van een Dutch Oven te plaatsen. In een skillet met deksel kan ook.
  • Bak de kruidnoten ongeveer in 30 minuten netjes bruin. Let op de geur en de kleur.

Pepernoten

  • Meng alle droge ingrediënten samen.
  • Kneed samen met de natte ingrediënten een mooie en soepele deeg.
  • Laat het deeg ruim een uur afkoelen, zodat het goed kan opstijven.
  • In de winter kan dat buiten, maar het kan ook in de koelkast of in de koelbox.
  • Rol het deeg tot een plak en snij er blokjes van.
  • Plaats het deeg in de Dutch Oven, zoals bij de kruidnoten.
  • Bak de pepernoten ongeveer in 15 minuten netjes bruin.

Taai-Taai

  • Snijd of boetseer poppetjes van het pepernotenbeslag en je hebt heerlijke taai-taai.

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calorieën: 2237kcal | Koolhydraten: 411g | Proteïne: 42g | Vet: 50g | Natrium: 484mg | Kalium: 565mg | Vezels: 8g | Suiker: 153g | Vitamine C: 1mg | IJzer: 7mg
No Comments

Leave a Reply

Rating recept