Top
 

Kruidnoten en pepernoten uit de Dutch Oven

 / Recepten  / Kruidnoten en pepernoten uit de Dutch Oven
26 nov

Kruidnoten en pepernoten uit de Dutch Oven

Nu Sinterklaas in het land is en 5 december voor de deur staat mag een portie heerlijke kruidnoten en pepernoten uit de Dutch Oven natuurlijk niet ontbreken.

Rond Sinterklaast ontstaan er tegenwoordig allerlei discussies en gaat het er soms heter aan toe dan in mijn Dutch Ovens. Hoog tijd voor een ander soort discussie en wel de pepernoten-discussie. In mijn ogen is het onverteerbaar dat de winkels vol kruidnoten liggen en dat iedereen kruidnoten pepernoten noemt.

Pepernoten versus kruidnoten

Pepernoten en kruidnoten zijn echt twee totaal verschillende dingen en lijken niet op elkaar. Hoe komt het toch dat de kruidnoten de naam van de pepernoten gestolen hebben en de echte pepernoten uit de winkelschappen verdringen. In een wereld vol misstanden is dit er een van en je hoort er nauwelijks iemand over.

Pepernoten zijn hoekig van vorm en lijken wel wat op taai-taai. Ze worden gemaakt van zelfrijzend bakmeel en zijn wat zacht en licht bruin van kleur. De meeste bakkers verkopen ze nog wel rond sinterklaastijd.

Kruidnootjes zijn hard en rond en smaken een beetje speculaasachtig en ook qua kleur lijken ze op speculaas. De supermarkten liggen er vol mee en verkopen ze als kruidnootjes. Hoe durven ze.

Nodig voor kruidnoten uit de Dutch Oven

  • 250 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 160 gr. fijne bruine basterdsuiker
  • 1 EL speculaaskruiden
  • 100 gr. boter in blokjes
  • 100 ml melk
  • heel klein snufje zout

Bereiding van kruidnoten uit de Dutch Oven

  • Zet een brikettenstarter met briketten op en verwarm je oven voor zodra de briketten heet zijn
  • Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
  • Voeg de melk en de boter toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg.
  • Bekleed een rooster met een vel bakpapier en leg hier kleine knikkertjes van het deeg op.
  • Bak deze af door ze met rooster en al op de bodem van een Dutch Oven te plaatsen. (Skillet met deksel kan ook).
  • Je streeft naar een temperatuur van 180 graden dus 1 ring briketten op het buitenste randje van de deksel en ongeveer 1/5 van het aantal dat op de oven ligt onder de oven plaatsen. De baktijd is circa 30 minuten maar …. let op geur en kleur.

Nodig voor pepernoten uit de Dutch Oven

  • 125 gram tarwebloem.
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel.
  • 175 gram honing.
  • 75 gram stroop.
  • 1 ei.
  • 1 eetlepel speculaaskruiden.
  • 1 theelepel gemalen anijszaad.
  • snufje zout

Bereiding van pepernoten uit de Dutch Oven

  • Meng alle droge ingrediënten en kneed er samen met de natte ingrediënten een mooi en soepel deeg van.
  • Laat het deeg ruim een uur afkoelen zodat het goed kan opstijven. Winterdag kan dat buiten, het kan ook in de koelkast of koelbox.
  • Rol het deeg tot een plak en snij er blokjes van.
  • Plaats het deeg in de Dutch Oven en bak ze in circa 15 minuten op 180 graden gaar.

Taai-taai

  • Snij of boetseer poppetjes van het pepernotenbeslag en je hebt heerlijke taai-taai.
No Comments

Leave a Reply