Top
 

Groentestoof met venkel

 / Recepten  / Groentestoof met venkel
5 mrt

Groentestoof met venkel

Groentestoof met venkel is een heerlijke een-pans-maaltijd. Eventueel kun je er nog een lekkere salade naast serveren maar eigenlijk is niet nodig. Deze stoofschotel is een uitstekend voorbeeld van een verantwoorde en voedzame maaltijd zonder vlees. De kikkererwten zorgen voor voldoende eiwitten, de venkel zorgt voor een fantastische smaak.

Neem als je dit gerecht maakt echt de moeite om aan ingelegde citroen te komen, juist de zoute citroen in combinatie met de harissa zorgen voor een heerlijk Marokkaans tintje aan deze voedzame maaltijd.

Bij mij thuis houden ze erg van Aardappels, groente vlees. Toen ik aankondigde wat ik ging maken zei mijn zoon “je hebt een kritische jury”. Na de maaltijd gaf hij aan lekker gegeten te hebben! Voor mij is er geen groter compliment mogelijk.

Nodig voor deze groentestoof met Venkel

  • 2 grote of 3 kleine venkelknollen
  • 2 handen vol cherrytomaten
  • 2 grote of 3 kleine uien
  • 3 tenen knoflook
  • Takje rozemarijn
  • 4 grote of 6 kleine aardappels
  • 1 pakje tomaten frito
  • 1/2 beker water
  • 400 gram kikkererwten (uit pot of blik)
  • 1 EL harissa
  • 1 hand zwarte olijven
  • 1 kleine ingemaakte citroen

De bereiding van de groentestoof met venkel

  • Snij de venkel in kleine stukken en leg deze op de bodem van de DO (Dutch Oven), bewaar het loof als garnituur. Snij de tomaatjes in twee of in 4 stukken en leg deze in de DO. Snij de aardappels in kleine stukjes (schil ze eventueel) en leg deze in de DO. Rits de naaldjes van de rozemarijn en leg deze in de DO. Hak de knoflook en leg deze in de DO.
  • Giet een ruime scheut koolzaadolie of olijfolie over de groenten, voeg peper en zout naar smaak toe en hussel alles eens goed door elkaar.
  • Leg een aaneengesloten ring gloeiende briketten op het deksel en circa 1/5 deel van het aantal briketten dat op de DO ligt onder de DO en bak het geheel circa 45 minuten. (je streeft naar een temperatuur van circa 180 graden Celsius)
  • Hou het loof van de venkel en de fijngesneden ingelegde citroen apart als garnituur en voeg alle overige ingrediënten toe. Laat dit nog 20 minuten pruttelen.
  • Strooi de stukjes ingelegde citroen en het venkel-loof als garnituur over de schotel en serveer deze.

Met aanpassingen overgenomen van: “Stoof met venkel, nieuwe aardappel en tomaat” uit het boek “Heel veel VEG” van Hugh Fearnley Whittingstall, de bekende Engelse TV kok

Post Tags:
No Comments

Leave a Reply