Top
 

Frittata met olijven en zoete aardappel

 / Recepten  / Frittata met olijven en zoete aardappel
6 sep

Frittata met olijven en zoete aardappel

Mijn vriend en concurrent Brammert van passievoorpuur.nl had mij gevraagd hem te helpen bij een grote club. Mijn taak was onder meer het maken van deze  fantastisch lekkere frittata met olijven en zoete aardappel.

Frittata is de Italiaanse variant van Tortillia Beide kennen eindeloos veel variaties, bijvoorbeeld Tortillia de patatas (met aardappel) of Frittata con zuchinni (met courgette).

Een Frittata is een vulling gebakken in ei, in Nederland kennen we de boeren omelet en daar heeft het veel van weg.

De smaakmaker bij de frittata is naast peper en zout “Pimentón”, zoet gerookt paprika poeder. Let op dat je de “dulce” of zoete variant neemt! Verder kun je eindeloos variëren en dingen toevoegen of weg laten. Wel is belangrijk dat je de ingrediënten in de frittata of tortilla vooraf gaart. Rauwe aardappels smaken nou eenmaal niet zo lekker en de baktijd is onvoldoende om ze te garen.In Italië kom je Frittata vaak tegen met spinazie, in Spanje kom je de de Tortilla vaak tegen met ui, aardappel en knoflook.

De Frittata viel zo goed in de smaak dat hij al heel snel op was. Reden genoeg om het recept te stelen en eerlijk met jullie te delen.

Qua bereiding gaat dit het beste in een skillet met matig onderwarmte en op de skillet een DO (Dutch Oven) deksel met 1 ring kolen op de buitenste rand.  Het kan ook in een Dutch Oven, dan is matige onderwarmte nog belangrijker dan is de skillet.

Nodig voor de Frittata met olijven en zoete aardappel:

  • 20 eieren
  • 1 kg zoete aardappel
  • 1 bosje bosui
  • 1 eetlepel pimentón (zoet gerookt paprikapoeder)
  • 200 gram cherry tomaatjes
  • 200 gram zwarte olijven

Bereiding van de Frittata met olijven en zoete aardappel

  • Schil de zoete aardappels en snijd deze in dobbelsteentjes, gaar deze in de skillet met deksel, roer ze met regelmaat even om, ze moeten niet echt aanbakken
  • Halveer de cherry tomaatjes en laat ze na 10 a 15 minuten mee garen met de zoete aardappel
  • Snij de bosui aan ringetjes, de hele ui mag gebruikt worden, het witte deel even in de lengte doorsnijden zodat je hier halve ringetjes krijgt. Laat de bosui even mee garen met de tomaten en de zoete aardappel als deze bijna gaar is
  • Snij de olijven in ringetjes en voeg deze als laatste toe aan de skillet.
  • Bestrooi de inhoud van de skillet de pimentón en daarnaast peper en zout naar smaak. Proeven is hier heel belangrijk. Realiseer je dat het ei er nog bij komt en het geheel dus beslist niet flauw mag smaken, het ei “neutraliseert” de smaak nog wat dus het geheel mag “hoog op smaak”
  • Kluts de eieren en schenk deze over de groentenmix in de skillet.
  • Bak het geheel tot het ei gaar is. (dit kun je voelen door op het ei te drukken, zodra het veerkrachtig aanvoelt is de frittata klaar.

Denk er aan, “low & slow” dan “hard en zwart”

No Comments

Leave a Reply

2 × 4 =