Top
 

Chocolade hazelnoottulband

 / Recepten  / Chocolade hazelnoottulband
12 mrt

Chocolade hazelnoottulband

Petromax heeft een gietijzeren tulband in het assortiment. Dat vraagt om passende tulband recepten. Als je van chocolade of hazelnoot houdt dan valt deze chocolade hazelnoottulband zeker in de smaak. Het is een van oorsprong Duits recept en ook Petromax komt uit Duitsland. Qua smaak zal dat niets uit maken, maar het is wel een grappige bijkomstigheid.

Het recept is makkelijk te maken en de smaak in combinatie met de koffie is heerlijk.

Ingrediënten:

  • 175 gram zachte roomboter
  • 115 gram basterdsuiker
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 EL cacao
  • 1 TL piment
  • 3 losgeklopte eieren
  • 115 gram gemalen hazelnoten
  • 2 EL zwarte koffie
  • poedersuiker om te bestuiven

Bereiding:

  • Verwarm de Petromax tulbandvorm alvast voor.
  • Maal de hazelnoten, in “outdoor stijl” kan dit bijvoorbeeld door ze tussen een theedoek te leggen en met de achterkant van een bijl fijn te kloppen. Een blok hout, een deegroller of heel gewoon een vijzel kan natuurlijk ook prima.
  • Klop de boter met de suiker tot een zo luchtig mogelijk mengsel.
  • Meng het zelfrijdend bakmeel met de cacao en de piment.
  • Voeg de eieren één voor één toe, telkens één ei in combinatie met één eetlepel bakmeel. Dit zorgt ervoor dat het beslag glad en luchtig blijft.
  • Als alle eieren zijn toegevoegd en het beslag glad geklopt is, spatel je de gemalen hazelnoten en de koffie door het beslag.
  • Vet de warme tulbandvorm licht in en bestuif deze met wat zelfrijzend bakmeel.
  • Giet het beslag in de tulbandvorm.
  • Bak het geheel in circa 50 minuten gaar.
  • Qua temperatuur streef je naar 180 °C, leg een gesloten ring briketten op het deksel, leg één briketje in het midden en leg een ring briketten om de tulband.
  • Het is gaar als deze veerkrachtig aanvoelt en als je er een prikker in kan steken en die droog blijft als je hem er uit haalt.
  • Laat de tulband een kwartiertje in de vorm afkoelen en plaats hem daarna op een rooster om verder af te koelen.
  • Bestuif de chocolade-hazelnoottulband met ruim poedersuiker.
No Comments

Leave a Reply