Top
 
 / Recepten  / Bietensalade uit de Dutch Oven
9 jun

Bietensalade uit de Dutch Oven

Het boek VEG! is fantastisch, het staat vol van (vegetarische en vegan) recepten waaronder deze bietensalade. Als Kampvuurkok maak ik die natuurlijk in de Dutch Oven. De recepten in Veg! zijn stuk voor stuk erg lekker. Behalve lekker zijn de recepten ook nog eens relatief simpel klaar te maken.

Deze salade is daar een heel goed voorbeeld van. De bereiding kost wat tijd en vraagt wat meer inspanning dan een “groene” salade. De beloning is echter groot, leef je uit met onderstaand recept en overtuig jezelf!

Maak je dit recept in één van mijn workshops, dan ben jij bepalend voor hoe laat we aan tafel gaan. De bieten hebben namelijk minstens 1,5 uur in de Dutch Oven nodig.

Het leuke aan het recept is dat het het hele jaar door kan. Met baby-bietjes is hij het leukst maar ook met grote bieten gaat het prima.

Bietensalade uit de Dutch Oven

  
5 van 4 stemmen
Een erg lekkere salade met bieten, een aanrader wanneer je een keer vlees overslaat.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 45 min
Bereiding 1 uur 30 min
Bovenwarmte :Eén gesloten ring van briketten op de buitenrand van de deksel
Onderwarmte :1/5 deel van bovenwarmte
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Vegetarisch
Moeilijk - makkelijk Gemiddeld

Ingrediënten

  • 3 kg baby bietjes, bosbieten of bieten
  • 4 knoflook tenen, grof gesneden
  • takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes

Dressing

  • 1 citroen
  • 250 ml Turkse of Griekse yoghurt
  • 1 bosje bieslook
  • 2 knoflook teentjes, fijn gehakt

Garnering

  • 300 gram rucola of veldsla
  • 150 gram walnoten

Materiaal

Instructies

  • Gebruik de Dutch Oven waar je straks de bieten in gaar bakt als schaal, dit scheelt je in afwas.
  • Snij het loof van de baby bietjes (maat golfbal). Schil de bieten of maak ze dan even schoon. Heb je grote bieten, schil ze en snij ze dan door midden of in kwarten en leg ze in de Ducth Oven.
  • Overgiet ze met olijfolie, en een flink aantal draaien peper en zout van de molen, twee keer draaien per grote biet.
  • Kneus 2/3 van de knoflook en verdeel deze met de tijm en laurier over de bietjes.
  • Hussel het geheel goed door elkaar.
  • Bak de bieten in een uur gaar.
  • Nu de bieten op staan maken we de dressing. Snij de rest van de knoflook zo fijn mogelijk en maak een dressing van de citroen, yoghurt, en bieslook.
  • Gebruik peper en zeezout van de molen om de dressing op smaak te maken.
  • Denk er aan; de dressing scheppen we op de bieten pal voor we gaan eten. We husselen het niet door elkaar omdat het dan een grote roze massa wordt.
  • Als dressing klaar is, dan is het tijd alle spullen die je niet meer gebruikt af te wassen en op te ruimen waar je ze gevonden hebt.
  • Laat na het bakken de bietjes afkoelen.
  • Maak een bedje van de sla en leg de bieten er in.
  • Strooi de walnoten over de bieten uit.
  • Proef je dressing en de bieten nog even, nu kun je nog peper, zout en citroen toevoegen.
  • Schep kloddertjes dressing op de salade, maar doe dit pas als we bijna aan tafel gaan.
  • Nu ben je klaar met het gerecht en is het klaar om te serveren.

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calorieën: 215kcal | Koolhydraten: 29g | Proteïne: 9g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 1g | Cholesterol: 1mg | Natrium: 205mg | Kalium: 999mg | Vezels: 8g | Suiker: 18g | Vitamine A: 1868IU | Vitamine C: 27mg | Calcium: 91mg | IJzer: 3mg
No Comments

Leave a Reply