Top
 

Bietensalade uit de Dutch Oven

 / Recepten  / Bietensalade uit de Dutch Oven
9 jun

Bietensalade uit de Dutch Oven

IMG_4320Het boek VEG! is fantastisch, het staat vol van (vegetarische) recepten. De recepten zijn stuk voor stuk erg lekker. Behalve lekker zijn de recepten ook nog eens relatief simpel klaar te maken.

Deze salade is daar een heel goed voorbeeld van. De bereiding kost wat tijd en vraagt wat meer inspanning dan een “groene” salade, de beloning is echter groot, leef je uit met onderstaand recept en overtuig je zelf!

Nodig

  • Baby Bietjes, bosbieten of bieten
  • knoflook
  • takjes tijm
  • laurier blaadjes
  • walnoot
  • citroen
  • Turkse of Griekse yoghurt
  • Bieslook
  • Rucola of veldsla

Bereiding

  • Gebruik de Dutch Oven waar je straks de bieten in gaar bakt als schaal, dit scheelt je in afwas.
  • Snij het loof van de baby bietjes (maat golfbal), heb je grote bieten schil ze en snij ze dan door midden of in kwarten en leg ze in de Ducth Oven. (baby bietjes maat golfbal mogen in de schil)
  • Overgiet ze met olijfolie, en een flink aantal draaien peper en zout van de molen. (2 x draaien per grote biet).
  • Kneus 2/3 van de knoflook en verdeel deze met de tijm en laurier over de bietjes.
  • Hussel het geheel goed doorelkaar
  • Bak de bieten in een uur gaar, matig warmte onder, een volle ring briketten op het deksel.
  • Nu de bieten op staan maken we de dressing. Snij de rest van de knoflook zo fijn mogelijk en maak een dressing van de citroen, yoghurt, en bieslook. (Gebruik peper en zeezout van de molen om de dressing op smaak te maken)
  • Denk er aan, de dressing scheppen we op de bieten pal voor we gaan eten. We husselen het niet door elkaar omdat het dan een grote roze massa wordt.
  • Als je dressing klaar dan is het tijd alle spullen die je niet meer gebruikt af te wassen en op te ruimen waar je ze gevonden hebt.
  • Laat na het bakken de bietjes afkoelen, heb je ze niet geschild, maak ze dan schoon
  • Maak een bedje van de sla en leg de bieten in een bed
  • Strooi de walnoten over de bieten
  • Proef je dressing en de bieten nog even, nu kun je nog peper, zout en citroen toevoegen.
  • Schep kloddertjes dressing op de salade (doet dit pas als we bijna aan tafel gaan)
No Comments

Leave a Reply