Top
 

Koken uit je rugzak

 / Workshops  / Koken uit je rugzak
28 dec

Koken uit je rugzak

Kampvuurkok.nl staat voor fantastisch lekker buiten eten op een vuurtje. Met mijn aanhanger van 1500kg kook ik de sterren van de hemel voor groepen tot 100 man. In deze workshop koken uit je rugzak leg ik je uit hoe je de meest fantastische maaltijden uit je rugzak tovert. Zelfs de echte grammenjager zal niets te kort komen en tegelijkertijd niets te veel mee nemen.

Toen ik tijdens de Wilderniss Gathering in Engeland alleen een rugzak mee kon nemen en voor 30 man wou koken stond ik voor een leuke uitdaging.

  • Hoe kunnen we met 30 man fantastisch lekker buiten eten op een vuurtje?
  • Hoe krijg ik de maaltijd zo licht en compact dat ik deze voor 30 man in mijn rugzak mee krijg?
  • Hoe zorg ik dat na een lange vermoeiende dag deze maaltijd binnen 30 minuten klaar is?
  • Hoe zorg ik dat er geen voedselbederf is?
  • Hoe zorg ik dat iedereen de maaltijd fantastisch gaat vinden en ik de goede naam van kampvuurkok.nl eer aan doe?

Kortom minimalistisch koken kan een fantastische ervaring zijn als je weet hoe je dit aanpakt.

[su_note]

Wat is een goede maaltijd

Een goede maaltijd sluit aan bij de behoefte die je hebt.

  • Na een lange zware dag zul je niet twee uur boven je potten en pannen willen hangen.
  • Als je met slecht weer droog onder je tarpje zit kan het een fantastisch afleiding zijn om twee uur met je eten bezig te zijn.
  • Een goede maaltijd als je 7 dagen uit je rugzak eet ziet er anders uit dan een goede maaltijd met een supermarkt om de hoek.
  • In koude gebieden eet je anders dan in warme gebieden.
  • Heb je net …. kunnen plukken dan verwerk je dat natuurlijk direct in je maaltijd!
  • Comfort-food doet echt wat met je. Heb je een flinke tegenvaller dan kan een goede maaltijd het verschil maken!

Kijk dus goed vooraf waar de maaltijd aan moet voldoen!!

  • hutspot smaakt fantastisch als het buiten koud en guur is, in de zomer moet je er niet mee aankomen.
  • dagelijks vers brood bakken is niet nodig als je dagelijks langs de bakker loopt
  • 1 liter soep weegt 1 kilo meer dan de gedroogde ingrediënten
  • kokend water op een gedroogde maaltijd schenken is heerlijk als je moe en uitgeput bent, als je een middag niets te doen hebt en in je kamp blijft kun je meer aandacht aan je eten geven

[/su_note]

Welke opties zijn er

  • Kant en klaar
    Er zijn vele merken kant en klare warme maaltijden te krijgen. Zakje open, kokend water er bij, even laten staan en met alleen een lepel heb je voldoende voor een warme maaltijd. Op https://ikwilmeerreizen.nl/reviews/backpackfood/ vindt je een aantal testverslagen bekende merken kant en klaar maaltijden. http://www.globetrotter.nl/ is een site met een gigantisch aanbod “home-made” kant en klaar maaltijden.

    • Voordelen
      Makkelijk
      Snel klaar
      Houdbaarheid geen probleem
    • Nadelen
      Duur
      Voor de een te grote porties, voor de ander te kleine porties
      Niet naar eigen smaak
  • Doe het zelf
    Met een beetje voorbereiding kun je eigenlijk alles zelf, je zult waarschijnlijk alleen melkpoeder en eipoeder  aan moeten schaffen. Vervolgens droog je de benodigde ingrediënten. Je vindt een hoop goede informatie op http://www.backpackingchef.com/, http://rugzakrecepten.blogspot.nl, http://www.trailcooking.com/ & http://www.dehydrate2store.com/

    • Voordelen
      Alles geheel naar eigen wens samen te stellen
      Voordeliger dan kant en klaar
    • Nadelen
      Tijd rovend, veel werk
      Vergt enige kennis
      Houdbaarheid afhankelijk van wat je er in stopt

[su_note]

Zelf drogen en verpakken

  • Een vacumeermachine is handig maar …..
    Houdt een ziplock zak deels onderwater (opening boven) en je hebt vrijwel het zelfde effect!
  • Een voedseldroger werkt fijn en effectief maar …..
    Een oven met open deur op 50 graden gaat ook prima.http://rugzakrecepten.blogspot.nl

[/su_note]

Tips

  • Snel klaar
    vervang je rijst door bulgur, couscous of noedles, je bent dan klaar in enkele minuten
  • Rijst garen
    Snelkookrijst kook je normaal 8 minuten en laat je dan 15 minuten staan. Zit alles in je ziplock zak, giet er dan kokend water bij, sluit de zak, maak een Pot Cozy, en na 30 minuten is je maaltijd nog steeds warm en de rijst gaar.
  • Vlees
    Kijk eens in je supermarkt naar vlees buiten de koelkast zoals gedroogde worst of gedroogde ham. De Aldi heeft bijvoorbeeld vacuüm verpakte braadworstjes die buiten de koeling houdbaar zijn.
  • Snel simpel en goedkoop
    Noedels met wat geraspte groenten en een worst in dunne plakjes
  • Brood
    Maak vooraf ziplock zakjes met afgepaste ingrediënten waar je alleen wat water aan hoeft toe te voegen.
  • Maatbeker
    100 ml water weegt 100 gram. Zet een paar krasjes in je mok of je billy zodat je deze als maatbeker kunt gebruiken.
  • Brood en banket
    Investeer en bestel ei en melk in poedervorm, scheelt je veel gewicht.
  • Smaakmakers
    Neem wat smaakmakers mee zoals
  • bouillonblokjes. (Zonnatura heeft verschillende smaken)
  • balsamico
  • peper & zout
No Comments

Leave a Reply

zestien + zeventien =