Bovenwarmte :Eén ring op de buitenste rand van het deksel.
Onderwarmte :1/5 deel van wat op de oven ligt.
Aantal :12
Elk seizoen heeft zo zijn eigen groenten, dit recept van seizoensgroente uit de Dutch Oven kent dan ook veel variaties en zal elk seizoen anders smaken. De bereiding is super simpel, snij plakjes van de groente, leg/stapel deze in een cirkel in de Dutch Oven.Met vier à vijf groenten uit onderstaande lijst ben je er al. Meer mag ook, maar dan zal je Dutch Oven snel vol raken.Het resultaat mag er zijn, het ziet er niet alleen super uit, ook de smaak is echt fantastisch. Zeker als je net als ik wat chaotisch bent en de groenten min of meer in willekeurige volgorde in de oven plaatst. Op die manier smaakt elke hap net weer even iets anders. Mocht je het kerstdiner nog plannen hier scoor je ongetwijfeld goed mee.Dat je enthousiast wordt van dit recept is begrijpelijk, maar houd je een beetje in. Om verspilling te voorkomen, is het belangrijk niet alles in één keer op te snijden. Een half stuk groente kun je goed bewaren, eenmaal gesneden gaat dit veel moeilijker. Voor een 12 qt oven en 6 eters heb je genoeg aan 3 tomaten, 1/2 winterpeen, 1/2 courgette, 1/2 zoete aardappel en 1/2 aubergine. Heb je een hele grote groep en past het niet allemaal in je pan, dan is Salade van Vergeten Groenten een beter alternatief.
Ingrediënten
Kies circa 5 groenten uit onderstaande lijst
300gramwinterpeenin plakjes
300grampastinaakin plakjes
300gramcourgettein plakjes
300gramauberginein plakjes
300gramretichin plakjes
300gramzoete aardappelin plakjes
300gramaardappelsin plakjes
300gramuiin plakjes
300gramtomatenin plakjes
Overige ingrediënten
1bolknoflook
3elolijfolie
3tlzoutvan de molen
3tlpepervan de molen
2takjesrozemarijn
2takjestijm
Materiaal
Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Instructies
Snij alle groenten in plakjes, harde groenten, dunne plakjes, zachte groenten dikkere plakjes.
Snij niet alles in één keer, maar snij zoveel dat je precies genoeg hebt om de bodem van een Dutch Oven te bedekken.
Stapel alle plakjes in willekeurige volgorde op de bodem van de Dutch Oven.
Is de bodem vol, stop dan. Leg er niets bovenop, want het zal niet gaar worden.
Bestrooi alle plakjes als ze in de oven liggen met olijfolie, peper en zout
Snij de knoflook half door midden, zodat alle teentjes doorgesneden worden (zie foto), en leg deze in het midden op de groenten.
Leg er een paar takjes verse kruiden op en bak het geheel in de Dutch Oven in circa 45 minuten gaar.
Ondertussen kun je alle gebruikte materialen schoonmaken en opruimen.