Top
 

Seizoensgroente uit de Dutch Oven

 / Recepten  / Seizoensgroente uit de Dutch Oven
Seizoensgroente uit de Dutch Oven
1 dec

Seizoensgroente uit de Dutch Oven

Elk seizoen heeft zo zijn eigen groenten, dit recept van seizoensgroente uit de Dutch Oven kent dan ook veel variaties en zal elk seizoen anders smaken. De bereiding is super simpel, snij plakjes van de groente, leg / stapel deze in een cirkel in de Dutch Oven.

Het resultaat mag er zijn, het ziet er niet alleen super uit, ook de smaak is echt fantastisch. Zeker als je net als ik wat chaotisch bent en de groenten min of meer in willekeurige volgorde in de oven plaatst. Op die manier smaakt elke hap net weer even iets anders. Mocht je het kerstdiner nog plannen hier scoor je ongetwijfeld goed mee.

Aandachtspunt om verspilling te voorkomen is de hoeveelheid. Snij niet alles in één keer op. Een half stuk groente kun je goed bewaren, eenmaal gesneden gaat dit veel moeilijker. Voor een 12 qt oven en 6 eters heb je genoeg aan 3 tomaten, 1/2 winterpeen, 1/2 courgette, 1/2 zoete aardappel en 1/2 aubergine. Serveer je meerdere groentegerechten dan heb je minder nodig.

Nodig voor seizoensgroenten uit de Dutch Oven

  • Een combinatie van:
    • Pastinaak
    • Retich
    • Bieten (chioggia en andere variaties)
    • Aardappel
    • Zoete aardappel
    • Aubergine
    • Courgette
    • Ui
    • Pompoen
    • Tomaat
    • Topiamboer
    • …..
  • Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • Bol verse knoflook
  • tijm
  • rozemarijn

Bereiding van seizoensgroenten uit de Dutch Oven

  • Snij de groenten in dunne plakken
  • Leg / stapel alle de dunne plakken afwisselend op hub zij op de bodem van een Dutch Oven of ovenschaal
  • Besprenkel het geheel met een lekker ruime scheut olijfolie (zeker als je geen tomaten gebruikt, het tomatenvocht voorkomt aanbakken)
  • Strooi er een paar draaien zout en peper van de molen overheen
  • Gooi er een paar takjes tijm en rozemarijn op
  • Halveer een bol verse knoflook (zodanig dat je alle tenen door snijdt) en leg deze op de groenten. Deze bol is na het bakken zacht en kan dan leeg geknepen worden over de groenten. Dit gaat het best met verse knoflook. Geen verse knoflook, hak dan de knoflook voor het bakken fijn en strooi deze over de groenten.
  • Bak het geheel in circa 45 minuten. (1 ring briketten op de buitenste rand van het deksel en 1/5 van het aantal briketten dat op de oven ligt onder de oven) Je streeft naar een temperatuur van circa 180 graden.
No Comments

Leave a Reply