fbpx
Top
 
 / Recepten  / Seizoensgroente uit de Dutch Oven
Seizoensgroente uit de Dutch Oven
1 dec

Seizoensgroente uit de Dutch Oven

Elk seizoen heeft zo zijn eigen groenten, dit recept van seizoensgroente uit de Dutch Oven kent dan ook veel variaties en zal elk seizoen anders smaken. De bereiding is super simpel, snij plakjes van de groente, leg/stapel deze in een cirkel in de Dutch Oven.

Met vier à vijf groenten uit onderstaande lijst ben je er al. Meer mag ook, maar dan zal je Dutch Oven snel vol raken.

Het resultaat mag er zijn, het ziet er niet alleen super uit, ook de smaak is echt fantastisch. Zeker als je net als ik wat chaotisch bent en de groenten min of meer in willekeurige volgorde in de oven plaatst. Op die manier smaakt elke hap net weer even iets anders. Mocht je het kerstdiner nog plannen hier scoor je ongetwijfeld goed mee.

Dat je enthousiast wordt van dit recept is begrijpelijk, maar houd je een beetje in. Om verspilling te voorkomen, is het belangrijk om niet alles in één keer op te snijden. Een half stuk groente kun je goed bewaren, eenmaal gesneden gaat dit veel moeilijker. Voor een 12 qt oven en 6 eters heb je genoeg aan 3 tomaten, 1/2 winterpeen, 1/2 courgette, 1/2 zoete aardappel en 1/2 aubergine.

Heb je een hele grote groep en past het niet allemaal in je pan, dan is Salade van Vergeten Groenten een beter alternatief.

Seizoensgroente uit de Dutch Oven

  
5 van 3 stemmen
Dit recept is een lust voor het oog, en de maag; een heerlijke mix van verschillende groenten in plakjes, gebakken in een Dutch Oven.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 40 min
Bereiding 40 min
Totaal 1 uur 20 min
Bovenwarmte :Eén ring op de buitenste rand van het deksel.
Onderwarmte :1/5 deel van wat op de oven ligt.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans, Nederlands
Trefwoord Vegan, Vegetarisch
Moeilijk - makkelijk Gemiddeld

Ingrediënten

Kies circa 5 groenten uit onderstaande lijst

  • 300 gram winterpeen in plakjes
  • 300 gram pastinaak in plakjes
  • 300 gram courgette in plakjes
  • 300 gram aubergine in plakjes
  • 300 gram retich in plakjes
  • 300 gram zoete aardappel in plakjes
  • 300 gram aardappels in plakjes
  • 300 gram ui in plakjes
  • 300 gram tomaten in plakjes

Overige ingrediënten

  • 1 bol knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 3 tl zout van de molen
  • 3 tl peper van de molen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm

Materiaal

Instructies

  • Snij alle groenten in plakjes, harde groenten, dunne plakjes, zachte groenten dikkere plakjes.
  • Snij niet alles in één keer, maar snij zoveel dat je precies genoeg hebt om de bodem van een Dutch Oven te bedekken.
  • Stapel alle plakjes in willekeurige volgorde op de bodem van de Dutch Oven.
  • Is de bodem vol, stop dan. Leg er niets bovenop, want het zal niet gaar worden.
  • Bestrooi alle plakjes als ze in de oven liggen met olijfolie, peper en zout
  • Snij de knoflook half door midden, zodat alle teentjes doorgesneden worden (zie foto), en leg deze in het midden op de groenten.
  • Leg er een paar takjes verse kruiden op en bak het geheel in de Dutch Oven in circa 45 minuten gaar.
  • Ondertussen kun je alle gebruikte materialen schoonmaken en opruimen.

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calorieën: 98kcal | Koolhydraten: 22g | Proteïne: 3g | Vet: 1g | Natrium: 143mg | Kalium: 640mg | Vezels: 5g | Suiker: 7g | Vitamine C: 25mg | IJzer: 2mg
No Comments

Leave a Reply

Rating recept