Gerookt spek is lekker. Als je het helemaal zelf doet is het heerlijk. Moeilijk is het niet. Als je onderstaande stappen volgt eindige je met een heerlijk stuk zelf gerookt spek!
Ingrediënten
2kilovarkensbuik
voldoendewaterom het spek onder te dompelen
coloroso zout(zout met nitriet er in) gewoon zout kan ook maar dan kleurt het vlees grauw. Niet erg als je het gelijk op eet maar …. als je het wilt bewaren is het slimmer coloroso zout te gebruiken, het zal er smakelijker uit zien.
zwarte peper korrels
hele kruidnagel
tijmheel
foelie
laurier
1literappelsap
Materiaal
Bol-BBQ
Rookkast
Rooktent
Briketten
Ijzeren schaaltjes
Instructies
Voorbereiding
De dag voor je gaat roken, ga je je spek op smaak brengen in de pekel. Maak de pekel ruim van te voren zodat deze later goed afgekoeld en doorgetrokken is op het moment dat je het spek er in legt.
Pekelen
Breng het water in een roestvrijstalen of corrosiebestendige pan aan de kook en voeg het zout, peper, kruidnagel, tijm, foelie en de laurier toe.
Zodra er een aardappel in blijft drijven is het water zout genoeg
Laat dit geheel 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
Maak het spek vrij van losse stukjes en dep het droog.
Wanneer de pekel afgekoeld is, kun je het spek toevoegen. Zorg dat het spek geheel onder staat.
Laat het spek 8 uur pekelen.
Wikkel hierna het spek in huishoudfolie en laat het een nacht rusten.
Roken
Haal het spek uit het huishoudfolie en dep het droog.
Zorg dat de smoker op 110°C voorverwarmd is en plaats het spek op het rooster met daaronder een schaal gevuld met appelsap.
Plaats op de hete briketten een ijzeren schaaltje met rookmot zodat er mooie blauwe rook uit de smoker komt.
Houd de smoker op een constante temperatuur van 110°C. Laat de kern temperatuur van het vlees langzaam oplopen tot 77°C. Je rookt het spek dus net zo lang tot de kern 77°C is.
Na het roken kun je het spek het beste een kwartiertje laten rusten, de sappen kunnen zich dan opnieuw door het vlees verdelen, dit komt de smaak ten goede!
Zodra je gerecht klaar is, kun je de gebruikte spullen schoonmaken en opruimen waar je ze gevonden hebt.