Bovenwarmte :Eén aaneengesloten ring briketten op de buitenrand van de deksel
Onderwarmte :1/5 deel van de bovenwarmte
Aantal :10personen
Scones in Diverse Smaken, dus voor elk wat wils, zowel hartige scones en zoete scones komen aan bod. In het klassieke recept gebruik je suiker en serveer je ze met clotted cream en jam. Naast het klassieke recept zijn er tal van variaties mogelijk. Zowel qua smaak als qua suiker. Was vroeger geraffineerde suiker geen enkel probleem, tegenwoordig komt er steeds meer vraag naar alternatieven voor geraffineerde suiker. Door de geraffineerde suiker te vervangen door ahornsiroop kan op die wens ingespeeld worden en past het in het voedingsbeleid van de meeste BSO’s.Voor dit recept kun je gewoon witte bloem gebruiken, maar... zeker als ik de variaties zonder geraffineerde suiker bak, gebruik ik zelf het liefst volkoren meel.
Dutch Oven tips
Ook in de bereiding zelf zijn tal van variaties mogelijk. Zelf kook ik als Kampvuurkok het liefst buiten in gietijzer, maar gewoon thuis in de oven kan natuurlijk ook. Bak je met alleen een DO, dan kun je de scones op de bodem van je DO leggen. Een andere optie is in een skillet met DO-deksel.In de DO variant leg je op het deksel 1 ring briketten op de buitenste rand van de DO en leg je een extra ring halverwege het deksel. Onder je DO leg je 1/6 deel van wat je aan briketten op de buitenste rand van op de DO hebt liggen. Bak je met de skillet dan is de bereidingstijd iets korter en leg je ongeveer 1/5 deel van wat je aan briketten op de DO buitenste rand van het DO deksel hebt liggen. Je streeft naar een hete oven van 220 graden. Let goed op de kleur, niet gaar en te bruin, dan de volgende keer minder briketten gebruiken.
Variatie mogelijkheden
Zoals eerder genoemd zijn er Scones in diverse smaken. Lekker zijn bijvoorbeeld de volgende combinaties:
Ahorn & haver
Aardbei & kokos
Amandel & peer
Citroen & blauwe bessen
Klassiek, met suiker en citroen
Bosui spek & kaas
Mais, ui, rode peper & kaas
Parmezaanse kaas & salie
Belangrijk om te weten is het volgende, voor een brooddeeg geldt dat je het zo lang mogelijk moet kneden. Dit zorgt ervoor dat de gluten vrijkomen en als een soort kauwgum voor een elastisch deeg zorgen. Bij scones wil je dit juist niet. Je wilt een korrelig krokant deeg met een knispertje. Zorg dus dat je het deeg zo min mogelijk kneed en zo min mogelijk beroerd. Als het deeg net een geheel vormt en net samenhangt, is het al goed.
3bosuitjesin fijne ringetjes + iets om te bestrooien
150gramoude kaas+ iets om te bestrooien
160milliliterkarnemelkextra
- Maïs, ui, rode peper & kaas
klein blikje maïs
2 uitjesin halve ringen, lekker aangefruit
150gramgeraspte oude kaas+ iets om te bestrooien
2rode pepers in dunne ringen+ iets om te bestrooien
160milliliterkarnemelk extra
- Salie en Parmezaanse kaas
150gramParmezaanse kaas
3blaadjesverse saliefijn gehakt
Materiaal
Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Instructies
Doe bloem, bakpoeder, zout in een grote kom en wrijf hier met de vingertoppen de boter door tot er een kruimig deeg ontstaat.
Breek in een aparte kom de eieren en roer deze samen met alle vloeibare ingrediënten tot een glad geheel.
Meng de natte en de droge delen, maar vooral niet te lang. Zodra het samenhang heeft, is het goed.
Voeg hier de droge delen van je smaakvariatie aan toe en meng nog even kort.
Bestuif je werkoppervlak met bloem en maak van het deeg een plak van circa 2 cm dik.
Steek met een beker of glas hier rondjes uit en leg deze op de bodem van een DO of in de skillet. Ze mogen elkaar net iets raken. Strijk wat melk over de bovenkant van de scones en bestrooi eventueel met het strooisel dat bij je vulling hoort.
Bak de scones in 15 tot 20 minuten goed bruin. Als het goed is, klinken ze hol als je er op klopt.
Nu de scones opstaan, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.