Onderwarmte :Een matig vuurtje of een paar briketten.
Aantal :10
Achter deze Brute stoofschotel schuilt een pijnlijk verhaal. Eigenlijk doet het nog steeds zeer als ik het vertel.Samen met Erik Manders, in de buiten-kook-wereld beter bekend als de Brute Bosjesman, deden we mee aan de Mid winter cookout 2017. Een treffen van diverse buiten koks met een klein wedstrijdelement. Al het publiek kreeg 3 munten en mocht deze uitdelen aan gerechten die ze lekker of bijzonder vonden. team Kampvuurkok had lekker staan koken en een bouwde flinke verzameling munten op. Eind van de dag liepen we langs de concurrentie en bij de Brute Bosjesman kregen we een werkelijk fantastisch lekker stoofpotje.Dit stoofpotje vond ik zo geweldig dat ik besloot Erik een muntje te geven. De rest van mijn team riep nog doe het niet, maar... De stoofschotel was zo lekker en verdiende een muntje in mijn ogen. Toen eind van de dag onder het genot van een biertje de munten geteld werden, bleek de Brute Bosjesman precies één muntje meer dan team Kampvuurkok te hebben.Met andere woorden, het rondje langs de concurrentie en mijn waardering voor deze Brute stoofschotel heeft mij de eerste prijs gekost. Gelukkig staat er ook wat tegenover; het is me eindelijk gelukt Erik het recept af te troggelen en dit recept deel ik graag met jullie!Brute stoofschotel is heerlijk met aardappelpuree en appelcompote!Eet smakelijk, mede namens Erik Manders, de Brute Bosjesman.
Ingrediënten
1,5kgshort ribsof riblappen
1kgstoofperenconferance
150gramhamblokjesof spek
300gramui
2tenenknoflook
75gramroomboter
2eetlepelsolijfolie
3eetlepelsbloem
pepervan de molen, naar smaak
zoutvan de molen, naar smaak
2flesjeskasteelbier
1theelepelcajunkruiden
200gramgedroogde pruimen
0,5eetlepelspiment
3kruidnagels
2eetlepelsdonkerbruine basterdsuiker
2eetlepelsazijn
3laurierblaadjes
1takjetijmof een theelepel
1bouillon
1eetlepelbosvruchtenjam
maizena
Materiaal
Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Instructies
Pel de uien en snipper ze grof.
Snij de knoflook in kleine stukjes.
Bak de shortribs op hoog vuur goudbruin in de roomboter en bestrooi de shortribs met de cajunkruiden.
Haal het vlees uit de Dutch Oven en bak vervolgens de ui en de knoflook in wat olijfolie tot de uien mooi glazig zijn.
Laat de hamblokjes even kort meebakken met de uien en de knoflook.
Voeg de bloem toe en laat deze minstens twee minuten meebakken om een meelsmaak te voorkomen. Blijf wel voortdurend goed roeren, vooral over de bodem van de Dutch Oven, we willen aanzetten voorkomen.
Voeg al roerend en langzaam schenkend één flesje bier toe.
Vervolgens voegen we de stoofperen, de kruidnagel, suiker, azijn, laurierblad, tijm, piment en het bouillonblokje toe.
Roer het geheel telkens goed door en voeg als laatste de gebakken runderribben weer toe.
Proef even en breng het geheel op smaak met peper en zout van de molen.
Voeg vervolgens het tweede flesje bier toe en laat het geheel nog een uurtje of 1,5 pruttelen of tot het vlees goed gaar is.
Dit is een goed moment om de gebruikte materialen schoon te maken en op te ruimen.
Verwijder de botten en voeg de pruimen toe en laat het nog een half uurtje sudderen.
Voeg als laatste de bosvruchten jam toe. Indien nodig kun je met maizena de saus iets indikken.