Top
 

Brute stoofschotel

 / Recepten  / Brute stoofschotel
29 okt

Brute stoofschotel

Achter deze Brute stoofschotel schuilt een pijnlijk verhaal. Eigenlijk doet het nog steeds zeer als ik het vertel.

Samen met Erik Manders, in de buiten-kook-wereld beter bekend als de Brute Bosjesman deden we mee aan de Mid winter cookout 2017. Een treffen van diverse buiten koks met een klein wedstrijdelement. Alle publiek kreeg 3 munten en mocht deze uitdelen aan gerechten die ze lekker of bijzonder vonden. Team kampvuurkok had lekker staan koken en een flinke verzameling munten. Eind van de dag liepen we langs de concurrentie en bij de Brute Bosjesman kregen we een werkelijk fantastisch lekker  stoofpotje.

Dit stoofpotje vond ik zo geweldig dat ik besloot Erik een muntje te geven. De rest van mijn team riep nog doe het niet maar … de stoofschotel was zo lekker en verdiende een muntje in mijn ogen. Toen eind van de dag onder het genot van een biertje de munten geteld werden bleek De Brute Bosjesman precies 1 muntje meer dan Team kampvuurkok te hebben.

Met andere woorden het rondje langs de concurrentie en mijn waardering voor deze Brute stoofschotel heeft mij de eerste prijs gekost. Gelukkig staat er ook wat tegenover, het is me onlangs gelukt Erik het recept af te troggelen en dit recept deel ik graag met jullie!

Nodig voor de Brute stoofschotel:

  • 1,5 kg short ribs runder rib ( runderriblappen)
  • 8 stoof peren of conferance
  • 150 gr hamblokjes
  • 3 middel grote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 75 gr roomboter
  • 2 el olijf olie
  • 3 el bloem
  • peper en zout
  • 2 flesjes kasteelbier donker (mag ook een ander bier zijn)
  • 1 tl cajunkruiden
  • 200 gr gedroogde pruimen
  • 1/2 el piment
  • 3 kruidnagels
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker
  • 2 el azijn
  • 3 laurierbladjes
  • 1 tl tijm
  • 1 bouillonblokje
  • 3 eetlepels bosvruchten jam
  • maizena

Bereiding van de Brute stoofschotel

  • Begin met uien pellen en grof snipperen en snij vervolgens de knoflook fijn.
  • Bak de short ribs (riblappen) op hoog vuur goudbruin in de roomboter en bestrooi het vlees met de cajunkruiden
    haal het vlees uit de dutch oven.
  • Doe in de DO de olijfolie en fruit hierin de ui, voeg de knoflook en spekblokjes toe en bak die even mee.
  • Haal de DO wat weg van het vuur en voeg de bloem toe en bak deze minstens een half minuutje mee, blijf wel goed roeren om aanzetten te voorkomen.
  • Voeg nu langzaam schenkend en al roerend 1 flesje bier toe en voeg vervolgens de stoof peren, de kruidnagel, suiker, azijn, laurierblad, tijm, piment en het bouillonblokje toe. Roer het geheel telkens goed door en voeg als laatste de gebakken runderribben weer toe.
  • Proef even en breng het geheel op smaak met peper en zout van de molen.
  • Voeg vervolgens het tweede flesje bier toe en laat het geheel nog een uurtje of 1,5 pruttelen of tot het vlees goed gaar is.
  • Verwijder de botten en voeg de pruimen toe en laat nog een half uurtje sudderen.
  • Als laatste voeg de bosvruchten jam toe, indien nodig kun je met maizena de saus iets indikken

Brute stoofschotel is heerlijk met aardappelpuree en appelcompotte!

Eet smakelijk, mede namens Erik Manders, de Brute Bosjesman.

No Comments

Leave a Reply

twee × vier =