Deze overheerlijke aardappeltaart is weer eens wat die dan traditionele aardappelbereidingen. Heerlijke dunne plakjes aardappel gebakken in ganzenvet, gekruid met peper, zout en oregano. Een feestje voor je ogen en voor je mond.
Bovenwarmte :1 ring briketten op de buitsenste rand van het deksel
Onderwarmte :1/5 van het aantal dat op de Dutch Oven ligt.
Aantal :4
Deze overheerlijke aardappeltaart is weer eens wat anders dan onze traditionle methodes om aardappelen te breiden. Wamen we vroeger niet verder dan gebakken aardappels, gekookte aardappels of gepureerde aardappels of een stampor met aardappels, tegenwoordig zijn er zoveel variaties.Deze aardappeltaartr lijk wel wat op hasselback aardappels maar is toch geheel anders. Mijn inspiratie voor dit recept was een foto van een ovenschaal vol heel dun gesneden plakjes aardappel die rechtop tegen elkaar stonden. Het zag er fantastisch uit. Na wat Googlen vondt ik tal van recepten met dunne plakjes aardappel in de oven. Veel van de gevonden recepten zijn gebaseerd op het recept van Donna Hay, een bekende Australische TV kok. Beter goed gepikt dan slecht bedacht, mijn recept van Aardappeltaart is gebaseerd op het recept 'Crispy Leaf Potatoes with Oregano Salt' van Donna Hay.
Ingrediënten
1kgaardappelsgroot
100grganzenvetgesmolten (geklaarde boter kan als alternatief)
1tlzoutliefst vlokken
¼tlzwarte pepergemalen
Oregano zout
1takjeoreganoblaadjes fijn gehakt
2tlzoutvlokken
Materiaal
1 Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
1 Mandoline
Instructies
Vul een brikettenstarter en steek deze aan zodat je kunt gaan bakken als je aardappeltaart in de Dutch Oven zit.
Snij de aardappels in zeer dunne plakjes. Een mandoline kan hierbij erg handig zijn.
Smelt het ganzenvet en roer hier het zout en de peper doorheen.
Meng in een grote schaal het vet met de dun gesneden aardappels, goed husselen!
Zet alle plakjes rechtop in een Dutch Oven. Dit vergt echt wat tijd. Zorg dat het geheel er mooi uit ziet want .... Eten doe je met je ogen!
Bak de aardappeltaart minstens 1 uur en 15 minuten.
Hak als de aardappeltaart in de Dutch Oven zit de blaadjes oregano zo fijn mogelijk en meng dit met het zout.
Was alle gebruikte keukengerei weer af en berg het op waar je het gevonden hebt.
Strooi pal voor het servereb het Oregano zout over de aardappeltaart.