Top
 

Zalm van de stok

 / Recepten  / Zalm van de stok
8 jul

Zalm van de stok

De Zalm van de stok is een fantastisch gerecht. Het is regelmatig te zijn in bushcraft en survival programma’s. De bereidingswijze is al zeer oud en makkelijk en overal toepasbaar.

Heel kort gezegd splijt je een tak en klem je daar je vis tussen.

Nodig

  • hele zijde zalm, rauw.
  • rozemarijn
  • knoflook
  • zout & peper
  • water
  • citroen
  • Wilgentak

Bereiding:

  • Zaag van het dikke eind wilgentak een stuk van 20 a 30 cm af en snij hier een punt aan.
  • Gebruik de “priem” die je net gemaakt hebt om een gat in de grond te maken waar de tak waar de zalm tussen zit ingestoken kan worden.
  • Steek de tak naast het vuur in de grond en bepaal tot hoe ver de tak gespleten moet worden.
  • Leg de zalm naast de tak om te bepalen hoe lang de tak moet zijn.
  • Zaag de overbodige lengte af en maak hier dwars takjes van.
  • Splijt de tak tot de juiste hoogte.
  • Verwijder de schil in zo groot mogelijke stukken, deze kun je straks als touw gebruiken.
  • Steek de dwars-takjes door de zalm. (er moet telkens een hand tussen passen)
  • Bind de zalm met dwars takjes tussen de stok met de staart boven !!
  • Breng de zalm op smaak met kruiden. De knoflook en de rozemarijn kun je er zo in steken.
  • Zet de zalm bij het vuur en rooster hem in dertig tot veertig minuten.
  • Let op de rozemarijn, die mag niet verbranden, gebeurt dat dan staat de zalm te dicht bij. De zalm wordt het lekkerst als het langzaam gaat.
  • Daar waar de zalm begint te zweten (een melk achtige afscheiding) is de zalm precies goed.
  • Eventueel kun je een bruin korstje creëren door op het eind de zalm dicht bij het vuur te plaatsen.

 

No Comments

Leave a Reply