Top
 
 / Recepten  / Witte kool met dank aan Victor en Jamie
16 okt

Witte kool met dank aan Victor en Jamie

Toen Victor, mijn zoon, in Engeland was, kocht hij van het kleine beetje zakgeld dat hij mee had het boek “Cook with Jamie”. Victor heeft net als ik ook wat met koken en ik vond het fantastisch en bijzonder dat hij, ondanks zijn kleine budget, aan me gedacht heeft.

Jamie beschrijft in zijn boek een koolrecept. Dit recept is makkelijk, snel en super lekker!

Als je dit recept eenmaal geproefd hebt, dan zal je het net als ik fantastisch vinden dat Victor dit boek voor me heeft meegebracht.

Witte kool bij een feestelijke gelegenheid zie je niet vaak. Als je spek en tijm aan je kool toevoegt wordt dat een ander verhaal. Kool was bij mij nooit echt een favoriet, maar… dankzij deze witte kool met spek en tijm is daar verandering in gekomen.  In mijn workshops als kampvuurkok serveer ik hem met regelmaat.    Dit recept is bij mij ‘op de kaart’ gekomen dankzij mijn zoon Victor. Toen hij met school op excursie in Engeland was, kocht hij van het kleine beetje zakgeld dat hij mee had het boek “Cook with Jamie”. Victor heeft net als ik ook wat met koken en ik vond het fantastisch en bijzonder dat hij, ondanks zijn kleine budget, aan me gedacht heeft.

Jamie Olivier beschrijft in ‘Cook with Jamie’ dit witte kool recept met spek en tijm. Dit recept is even flink snijden maar verder makkelijk, snel en super lekker!

Als je dit recept eenmaal geproefd hebt, dan zal je het net als ik fantastisch vinden dat Victor dit boek voor me heeft meegebracht.

Als je dit recept eenmaal geproefd hebt, dan zal je het net als ik fantastisch vinden dat Victor dit boek voor me heeft meegebracht.

Pin recept Recept afdrukken
Personen :8 personen

Witte kool met spek en tijm

  
5 van 5 stemmen
Witte kool? Jazeker, volg dit recept en het wordt super lekker!
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 30 min
Bereiding 1 uur 15 min
Totaal 1 uur 45 min
Bovenwarmte :Eén gesloten ring briketten aan de buitenrand van de deksel
Onderwarmte :1/5 deel van de bovenwarmte
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Engels
Moeilijk – makkelijk Eenvoudig

Ingrediënten

 • 0,5 liter groentebouillon
 • 1 witte kool
 • 1 bosje tijm vers
 • 1 pakje spekblokjes
 • peper
 • zout

Materiaal

Gietijzeren ketel
Gietijzeren ketel

Instructies

 • Snijd de kool in zo fijn mogelijke reepjes. Dit is eigenlijk het grootste geheim, hoe fijner de reepjes, des te lekkerder het straks wordt.
 • Bak de spekblokjes lekker uit.
 • Wanneer de spekblokjes goed gebakken zijn, voeg je hier de bouillon aan toe met de tijm en breng je dit aan de kook.
 • Giet het vet niet af, de meeste smaak zit in het vet en smaak is wat we willen.
 • Voeg de heel fijn gesneden kool toe en laat het geheel 5 minuten op hoog vuur flink koken.
 • Laat het geheel nog een tijdje lekker sudderen, minstens 1 uur, tot de kool lekker en zacht van smaak is. Langer mag, maar uren hoeft echt niet.
 • Kijk met regelmaat en vul eventueel vocht aan, de boel mag niet droog koken.
 • Terwijl de kool op staat, is dit de perfecte gelegenheid om de gebruikte spullen weer schoon te maken en op te ruimen.
 • Maak het geheel op smaak met peper, zout en eventueel een klont roomboter.

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calorieën: 242kcal | Koolhydraten: 19g | Proteïne: 5g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 1g | Natrium: 10648mg | Kalium: 193mg | Vezels: 4g | Suiker: 8g | Vitamine A: 111IU | Vitamine C: 42mg | Calcium: 45mg | IJzer: 1mg
No Comments

Leave a Reply