Top
 

Wafels (Brusselse)

 / Recepten  / Wafels (Brusselse)
25 jun

Wafels (Brusselse)

Brusselse wafels zijn lichter en bevatten minder suiker dan Luikse wafels. Ze worden dan ook geserveerd met poedersuiker. De Brusselse wafel is traditioneel vierkant en heeft een patroon van 20 gaatjes.

De brusselse wafel is heerlijk met een combinatie van fruit, ijs en slagroom.

Nodig:

  • 1 vanillestokje
  • 2,5 dl melk
  • 100 gram boter
  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse gist
  • 2 eieren, gesplitst
  • 1 eetlepel fijne tafelsuiker (door de eiwitten kloppen)
  • snufje zout
  • 50 gram geleisuiker (in het beslag strooien voor je het ijzer sluit)
  • poedersuiker

Bereiding:

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open. Breng in een niet te kleine pan de melk aan de kook met de boter en het vanillestokje.
  • Neem de pan van het vuur en klop de bloem er beetje bij beetje door. Laat alles op een laag vuurtje 5 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het vanillestokje en laat de massa afkoelen.
  • Verkruimel de gist en los de gist op in 125 ml lauwwarm  (absoluut niet warmer, anders gaat de levende gist dood!) water.
  • Roer het gistmengsel en de eidooiers door het beslag.
  • Klop de eiwitten stijf met de suiker en spatel ze voorzichtig, samen met het zout, door het beslag.
  • Zet de kom op een warme tochtvrije plek en leg een vochtige doek over de kom. Laat het deeg in ca. 1 uur in omvang verdubbelen. (Dutch oven kist met 1 gloeiend kooltje in een stalen bakje)

Bakken

  • Stook het wafelijzer warm. (beide kanten dus af en toe draaien
  • Giet er beslag in (de vorm mag niet meer dan voor driekwart gevuld zijn) en bestrooi met wat geleisuiker.
  • Bak de wafels in ca. 6 minuten mooi bruin en gaar.

Serveren

  • Bestrooi de wafels met poedersuiker
  • Serveren met kersen / slagroom
  • Serveer met ijs en/of vruchten en/of slagroom

(Bron leerwiki.nl)

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.