Top
 

Vlaardingse ijzerkoekjes

 / Recepten  / Vlaardingse ijzerkoekjes
11 mei

Vlaardingse ijzerkoekjes

Het verhaal gaat dat Daatje de Koe, 1838 – 1915†, de eerste was die Vlaardingse IJzerkoekjes maakte. Samen met haar broers had ze een kruidenierszaak in Vlaardingen. Het schijnt dat ze de IJzerkoekjes bakte voor haar huiselijke kring.

Zoals dit vaker gaat werd dit ook bekend bij anderen die de IJzerkoekjes erg lekker vonden. U begrijpt, het duurde niet lang of de IJzerkoekjes werden in de kruidenierszaak verkocht en werden steeds populairder.

In die tijd bestond er nog geen koeling, zodat levensmiddelen slechts kort bewaard konden worden. Door het hoge suikergehalte van IJzerkoekjes, circa 34 %, konden deze koekjes lang bewaard worden zonder bijzondere maatregelen. Ze werden dan ook heel geliefd onder de Vlaardingse vissers. IJzerkoekjes hebben een hoge voedingswaarde en werden dus meegenomen naar zee. Ook in andere visserijplaatsen ontdekte men de IJzerkoekjes, zoals onder meer in Scheveningen en Katwijk.
Ze worden bereid op een gietijzeren plaatje en dat maakt het uitstekend geschikt voor bereiding op kampvuur.

Aeolus Molenwinkel in Vlaardingen (gegevens onderaan de pagina) levert ijzerkoekjes bakplaten. Ook hebben ze een heerlijke authentieke Vlaardingse ijzerkoekjes mix.

Ga je liever zelf aan de slag, dan is onderstaand recept een prima uitgangspunt.
Ingrediënten

  • 450 gram tarwebloem
  • 325 gram basterdsuiker, die naar eigen inzicht geheel of gedeeltelijk vervangen kan worden door bruine basterdsuiker
  • 300 gram boter of margarine
  • 1 eidooier
  • ± 3 theelepels kaneel, waarbij sommigen ook een mespuntje zout toevoegen.

Bereiding

  • de boter of margarine grondig mengen met de suiker totdat een egaal mengsel ontstaat
  • eidooier toevoegen en verder mengen
  • geleidelijk, al mengend, bloem en kaneel toevoegen
  • wanneer dit een goed gemengd geheel is dit, liefst in de koeling
  • gedurende een halve dag laten rusten

Voorbereiding voor het bakken:

  • Het deeg uitrollen tot een dikte van circa 6 mm.
  • Het oppervlak waarop uitgerold wordt bestrooien met wat bloem opdat het deeg niet vastplakt.
  • Met een stekertje in de vorm van een IJzerkoekje de IJzerkoekjes uitsteken en op een stuk bakpapier neerleggen.
  • Dit met de restanten van het deeg net zo vaak herhalen tot er niet genoeg deeg rest voor nog een IJzerkoekje.

Het Bakken

  • De bakplaat heet maken, kan op alle soorten kooktoestellen.
  • Nu de uitgestoken IJzerkoekjes stuk voor stuk bakken.
  • De bakplaat moet wel heet zijn, maar niet te heet. Dit moet altijd experimenteel bepaald worden.
  • De koekjes mogen tijdens het bakken niet smelten.
  • De kant die gebakken krijgt een licht gekleurd randje.
  • Dit is het signaal om het koekje om te draaien en de andere kant te bakken.

De ervaring leert dat het in het begin het beste per koekje gedaan kan worden. Zodra u er de slag van te pakken krijgt kunnen er op het bakplaatje 2 tot 3 koekjes gelijktijdig gebakken worden.

Na het bakken kunnen de IJzerkoekjes op een vel papier van de keukenrol gelegd worden. Overtollige vettigheid zal dan in het keukenpapier trekken.

Zelf heb ik deze koekje bij vrienden (Bedankt Leo en Anemarieke) leren kennen. Eigen gemaakte traditionele Vlaardingse IJzerkoekjes zijn echt fantastisch, ik hoop met het uitdragen van dit recept dat heel veel mensen kunnen gaan genieten van Vlaardingse IJzerkoekjes.

De plaatsjes (en de mix) zijn te bestellen bij: www.aeolus.nl

Aeolus Molenwinkel
Korte dijk 16
3134 HB Vlaardingen ( naast de molen)

Een bezoek aan de winkel is meer dan de moeite waard. Ze zijn er altijd in voor een praatje, weten alles van ijzerkoekjes (en andere bakproducten). Bak-enthousiastelingen als ik raken er niet uitgekeken!

aeolus

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.