fbpx
Top
 

Vindaloo (Indiase lams curry)

 / Recepten  / Vindaloo (Indiase lams curry)
13 mrt

Vindaloo (Indiase lams curry)

De naam ‘vindaloo’ is afgeleid van het Portugese gerecht carne de vinha d’alhos, een gerecht met vlees, gemarineerd in wijn en knoflook. Door het vervangen van wijn door azijn en het toevoegen van chilipepers en andere specerijen ontstond een nieuw gerecht, vindaloo genaamd. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de regio Goa en staat bekend als zeer heet. Vindaloo bevat lam, varken of kip. 

Dit recept was onderdeel van het menu dat ons de eerste prijs opleverde bij Topkok, de jaarlijkse kookwedstrijd Scoutinggroep de IJmondtrekkers.

Nodig:

  • Voor de currypasta:
    1 tl komijn
    2 stukjes geelwortel
    2 tl garam massala
    1/4 tl kaneel
    1 tl mosterpoeder
    1 tl korianderpoeder
    1 tl cayennepeper
    verse gember (blokje van 2cm, fijgehakt/geraspt)
    2 el witte wijnazijn
    1 tl suiker
  • Voor de vindaloo
    een scheut sesamolie
    6 tenen knoflook (fijngehakt)
    400 gr lamsvlees
    500 gr rijpe tomaten
    4 rode chilipepers (zonder de zaadjes) Gebruik minder pepertjes als je denkt dat het te heet wordt.
    3 rode uien
    blikje tomaten puree
  • Garnering
    Blaadjes koriander

Bereiding:

  • Schil de gember en hak deze fijn (of gebruik een grove rasp).
  • Schrap de geelwortel en hak deze fijn.
  • Maal alle ingrediënten voor de currypasta in een vijzel.
  • Snij het vlees in blokjes en bak het (zonder kruiden) aan in een Dutch Oven, gebruik hiervoor ghee of wat (sesam-) olie.
  • Voeg even later de gesneden uien en de fijngesneden knoflook toe en fruit deze tot ze mooi glazig zijn, laat ze vooral niet bruin worden of aanbakken.
  • Voeg de tomatenpree toe en bak deze kort mee, dit meebakken neutraliseert de zureige smaak van de puree.
  • Voeg nu de currypasta toe en bak voor een paar minuten mee.
  • Voeg de in stukken gesneden tomaten samen met de fijn gesneden pepers toe.
  • Laat het geheel minstens een uur zachtjes pruttelen op laag vuur
  • Breng pal voor het serveren op smaak met zout en peper.
  • Garneer met verse koriander.

Dit gerecht combineert fantastisch met:

  • Zelf gebakken Naanbrood
  • Heerlijke frisse Raita
  • Vers gestoomde Idly’s
  • Lekkere zoete Payasam
No Comments

Leave a Reply