Top
 

Varkenslende uit de Dutch Oven

 / Recepten  / Varkenslende uit de Dutch Oven
Varkenslende uit de Dutch Oven.
19 nov

Varkenslende uit de Dutch Oven

Wil je een keer goed scoren met varkensvlees, dan is deze varkenslende uit de Dutch Oven de manier. Het gerecht oogt echt helemaal super, is heel eenvoudig te maken en smaakt echt verrukkelijk!

Een varkenslende of in het Engels pork lion kan wel 2,5 kg wegen. Omdat het een lang gerekt stuk vlees is is het gewicht niet echt van invloed op de bereidingstijd.

De mensen die zeggen dat ze nog nooit een varkenslende gegeten hebben liegen waarschijnlijk zonder het zelf te weten. De slager verwerkt dit vlees namelijk tot ribkarbonade en er zijn maar weinig mensen zijn die nog nooit een ribkarbonade gegeten hebben.

Zonder bot

De variatie zonder bot is het mooist als je hem met keuken of slagers-touw samen bind. Dit is erg leuk om te doen. Hoe je dat aanpakt maakt niet veel uit, de loshangende flap bind je als een soort rollade over de hele lengte vast zodat deze niet los hangt en aanbrand of uitdroogt tijdens het bereiden.

Met bot

Koop je hem met bot zorg dan zijn er twee variaties, gewoon en als frenched rack. Bij een frenched rack varkenslende zijn de ribben blootgelegd en van vlees ontdaan, net zoals bij een lams-rack. Dit is puur optisch, voor de smaak maakt het niets uit maar qua presentatie ziet een rack er fantastisch uit.  Wil je qua presentatie echt helemaal los, ga dan voor een kroon of zoals de Engelsen zeggen een “crowned pork roast”. Hierbij wordt het rack rond gebogen en in een cirkel vastgebonden en lijkt het op een kroon.

Nodig voor varkenslende uit de Dutch Oven

  • Een mooi stuk varkenslende met of zonder bot al dan niet french racked
  • Venkelzaad
  • 1/2 pakje roomboter
  • olijfolie
  • 1 bol knoflook
  • verse rozemarijn
  • verse tijm
  • laurier
  • 1 knol venkel
  • 1/2 fles chardonnay

Bereiding van varkenslende uit de Dutch Oven

  • Steek vast een lading briketten aan en smeer en bind het vlees tot een mooie compacte rollade, zodanig dat de loshangende flap tijdens het braden niet los komt.
  • Smeer  het vlees in met een dunne laag olijfolie, peper, zout den de fijngestampte venkelzaadjes.
  • Verwarm je Dutch Oven goed voor en zodra deze lekker heet is doe je hier de helft van de roomboter met een ruime scheut olijfolie is en bak je de varkenslende rondom mooi bruin.
  • Plaats het vlees op een roostertje op de bodem van de Dutch Oven, voeg de wijn, de kruiden en de in dunne plakken gesneden venkel toe en bak het geheel langzaam gaar.
  • Stookadvies, circa 180 °C. Dus 1 ring boven en ongeveer 1/5 deel van het aantal dat op de oven ligt onder de oven plaatsen.
  • Gebruik je een kernthermometer dan wil je een temperatuur van 70° of hoger. Zonder been duurt het ongeveer 1 tot 1,5 uur, met been duurt het circa 1,5 tot 2 uur.
  • Wees niet bang voor uitdrogen, door de wijn en het deksel op de DO is de kans hierop minimaal. Dus zonder thermometer kun je hem rustig wat langer laten staan.
  • Haal het vlees en het rooster even uit de oven, voeg de laatste boter toe en roer / schrap het residu op de bodem los om er een mooie smakelijke saus van te maken.
No Comments

Leave a Reply