fbpx
Top
 
 / Tips  / Stop het gebruik van aluminiumfolie
20 mei

Stop het gebruik van aluminiumfolie

Doe met me mee en ga voor duurzaam en puur natuur; stop het gebruik van aluminiumfolie. Met wat moeite zijn er prima alternatieven die beter zijn voor het milieu.

We kennen het allemaal, een banaan in aluminiumfolie in het vuur of op de BBQ. Vispakketjes in aluminiumfolie in het vuur. De scoutingliefhebbers kennen de hike-bom waarin je diverse ingrediënten samen met kruiden in aluminiumfolie verpakt en in het vuur bereidt.

Zelf streef ik er naar zo duurzaam mogelijk te werken. Om die reden ben ik bezig met alternatieven te zoeken voor de recepten waar aluminiumfolie gebruikt wordt. Al na een klein beetje onderzoek vond ik betere en bovendien smakelijkere alternatieven.

Laat aluminiumfolie gewoon weg

De sinaasappelcake en gevulde banaan zijn makkelijk aan te passen. Het folie is helemaal niet nodig. Je kan je sinaasappel of banaan rechtstreeks in de gloeiende kolen leggen. De schil blakert zwart en verbrandt wat, maar deze eet je toch niet op.

Vervang aluminiumfolie door natte kranten

Vis of een gevulde aardappel kun je net zo makkelijk inpakken in een natte krant. Dit geldt vast voor meer gerechten. Je kunt je afvragen hoe schadelijk de drukinkt is. Aan de andere kant, in Engeland eten ze al jaren vis & chips uit de krant. Ik verwacht zelf dat een ritje op de snelweg met open raam ongezonder is dan koken in een natte krant.

Vervang aluminiumfolie door hooi en klei

Bedelaarskip is hier het bekendste voorbeeld van. Je vindt recepten op diverse websites waar beschreven wordt hoe je in een (gewone) oven een kip, verpakt in klei, kunt bakken. Om je product te beschermen kun je het inpakken in hooi, bananenbladeren, of andere bladeren die niet giftig zijn. Wat dacht je van heel simpel bladeren van witte of rode kool?

Wat kun je zoal in de klei bakken

 • Vis
 • Kip
 • Ei
 • Groenten
 • Vlees

Doe mee en deel je ervaringen

Komende periode ga ik experimenteren met deze technieken en zo hoop ik stap voor stap mijn hele site aluminiumfolie vrij te maken. Zelf zal ik hier en op Facebook verslag doen en zal ik eventuele nieuwe recepten op kampvuurkok.nl plaatsen. Wil je ook mee doen? GRAAG!! Mail je recepten, plaats ze op FB of plaats ze in een reactie op dit artikel.

Deeg mogelijk ook geschikt

In plaats van klei is het wellicht ook mogelijk een deeg te gebruiken. Je deeg wordt zwart als je het zo in de kolen legt maar de inhoud… komt er met wat geluk ongeschonden uit. Kortom ook dit gaan we mee nemen in de experimenten.

Comments
 • Stef
  20/05/2018, 06:25

  Goed bezig!

  Een note, in de U.K mogen de verkopers al jaren geen kranten meer gebruiken voor hun fish&chips. Wss vanwegen de inkt.

  Just so you know.

 • Frank
  20/05/2018, 11:34

  Probeer eens bananenblad. Vind ik fijn werken

 • Harold
  23/05/2018, 08:57

  Grote zuring bladeren werken ook prima. Dat gebruiken wij al jaren binnen scouting.

 • Diana
  25/06/2018, 10:25

  Ik gebruik al enige tijd butchers paper. Het lijkt op dik bakpapier.
  Als je het nog niet kent? Ik heb een rolletje van 300 meter staan, dus als je wilt stuur ik je wel een stukje op om te proberen. (Als dank voor al die heerlijke recepten en tips van je site).

 • Marcel
  08/03/2019, 16:43

  Ook heb ik gehoord/gelezen dat maisblad en het blad van Grote Klis ook gebruikt word. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd.

 • Denise Ferdinands
  07/05/2019, 20:02

  ik heb de grote klis hier in de tuin staan, nu lees ik vooral over de eetbaarheid van de wortel, niet over de bladeren. de bladeren kun je dus prima gebruiken voor inpakken?
  Ook zuring heb ik staan, dat wordt zeker een keer leuk om te proberen.

 • Geralda
  29/07/2019, 15:45

  Over welke zuring gaat het? Ridderzuring? En geeft dat dan niet teveel smaak af aan het gerecht wat er in zit?

  Er is nog een reden waarom je geen allufolie moet gebruiken, door zuur en hoge temperaturen lekt het aluminium in het voedsel

 • Slimpie
  01/10/2019, 10:31

  Wat zou het aan energie kosten om bananen- of lotusbladeren hierheen te krijgen? Boeings vliegen niet op water. Dan is misschien een beetje aluminiumfolie minder belastend.

 • Jolande
  25/06/2020, 23:18

  Het schijnt dat tropisch blad, zoals bananenblad, met gif wordt bespoten tegen bederf. Nog een reden om voor lokaal blad te kiezen. Hoe zit het met duivenblad?

Leave a Reply