Top
 

Sterbrood

 / Recepten  / Sterbrood
12 apr

Sterbrood

Dit is een recept dat als je het netjes uitvoert een hoop oh’s en ah’s zal scoren. Het ziet er namelijk fantastisch uit, zeker als je netjes werkt en chocoladepasta als vulling gebruikt.

Het werkt heel simpel, maak een brooddeeg van:

  • 1 kg bloem (of ander meel soort)
  • 15 gram gist
  • 2 el suiker
  • 2 el zout
  • 600 ml lauw water

Als je tijd hebt laat je het deeg eerst rijzen tot het verdubbeld is en kneed je het daarna nog even kort door. Heb je haast dan kun je deze stap over slaan.

  • Deel het deeg in vier stukken. 1 stuk mag iets groter zijn
  • Begin met het grootste stuk en rol hier een ronde lap van
  • Gebruik een schaal of iets anders als mal om de lap zuiver rond te snijden
  • Neem de afgesneden resten deeg en de volgende bal deeg en maak ook hier een mooie ronde lap van.
  • Herhaal dit tot je vier precies even grote ronde lappen deeg hebt

Nu wordt het tijd om te kiezen waar je het brood mee af gaat werken, denk aan dingen als:

  • chocolade pasta
  • Bruine suiker en kaneel
  • Groene pesto
  • Rode pesto of tapenade
  • Kruidenboter
  • ……….

Beleg de plakken deeg (op de bovenste na) met het gekozen beleg en plaats de lappen deeg op elkaar.

  • Plaats een klein potje of glas in het midden van het brood
  • Snijdt het brood in 4 stukken
  • Snijd elk kwart in 2 gelijken stukken
  • Deel deze stukken weer in 2 stukken
  • Haal het glas van het brood af
  • Neem 2 naast elkaar gelegen stukken en draai deze 2 slagen naar elkaar toe
  • Neem vervolgens de twee stukken daarnaast en draai ook deze 2 slagen naar elkaar toe
  • herhaal dit tot alle 16 stukken twee slagen gedraaid zijn

Bak vervolgens het brood af in Dutch Oven of Skillet met deksel. Denk er aan niet te veel warmte onder, en 1 ring aaneengesloten briketten boven.

Kijk eventueel het filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=PxaDxiqTiT0

No Comments

Leave a Reply