fbpx
Top
 
 / Activiteiten  / SoepZooitje 2015
8 dec

SoepZooitje 2015

Staatsbosbeheer heeft in De Biesbosch diverse klussen te klaren waarbij alle hulp welkom is. Samen met een aantal geocachers organiseer ik al jaren diverse Geocaching events. Als kampvuurkok zorg ik dat er naast geocaching ook wat te eten valt.

Het Event CITO ‘SoepZooitje’ vindt plaats op 7 maart in Nationaal Park De Biesbosch, een uniek zoetwater getijdengebied. De Biesbosch is een gebied dat al eeuwen door de mens en de natuur gebruikt wordt. De activiteiten van de mensen hebben voor een groot deel bepaald hoe het gebied er nu uitziet. Het was een rijk gebied; er werd veel door de mens geoogst. Riet, biezen, wilgentenen, vis en vogels waren belangrijke bronnen van inkomsten. De traditionele gebruiken zijn veelal verdwenen. Door natuurontwikkeling zijn weer nieuwe natte gebieden aan de Biesbosch toegevoegd. Ieder plekje heeft weer zijn eigen bijzondere flora en fauna. Zo foerageren op de graslandpolders vaak grote aantallen ganzen. Op het water dobberen eenden, scheert af en toe een ijsvogel voorbij en is er een goede kans dat u roofvogels waaronder de zeearend ziet. Of een stel sierlijke reeën op de dijken of tussen het riet. Langs de oevers zijn in winter en voorjaar de sporen en burchten van bevers goed te zien. En natuurlijk de bever zelf, die met zijn dikke vacht bestand is tegen winterse omstandigheden. Boswachter van der Neut houdt een geweldig weblog bij met heel veel informatie over de flora en fauna in de Biesbosch.

(SoepZooitje 2014)

Mee doen?

Als geocacher kun je je aanmelden via de geocache site. Ben je geen geocacher dan is dit een leuke gelegenheid om kennis te maken met geocaching, laat me even weten dat je belangstelling hebt, dan zorg ik dat je een “speciaal” welkom krijgt als niet-geocacher.

Klus 1:

een hele leuke klus voor gezinnen met wat jongere kinderen tot zo’n 10 jaar oud. Vanaf de Emmahoeve samen met de boswachter een perceel in de Kleine Noordwaard opruimen. Hier ligt veel aangespoeld hout en afval. De vorige jaren werd in dit gebied tijdens de CITO een bever gezien. Ook de zeearend zie je hier dagelijks vliegen. Deze klus start om 10.00 uur bij de Emmahoeve (de werkschuur van Staatsbosbeheer) en eindigd iets eerder om op tijd bij de soep in de Aakvlaai aanwezig te zijn.

Klus 2:

een hele grote maar vooral gezellige klus voor de wat stoerdere Geocachers, dit keer in een ander deel van De Biesbosch, de Aakvlaai in de Zuidwaard, nabij De Steen van Kloosteroord. Deze naam herinnert aan de Molensteen waaraan een bolbaken werd bevestigd. Deze steen markeerde de vermoedelijke loop van de maas na de overstroming van de Groote Waard in 1421. We gaan een griend opruimen, zagen enz. We verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats van jachthaven de Vissershang nabij Hank en vertrekken vanaf daar gezamelijk met enkele auto’s naar de kluslocatie op de Aakvlaai. Op dit klusterrein wordt ook de soep door onze kampvuurkok klaargemaakt en dus direct na het klussen opgegeten. De Aakvlaai is een geheel ander deel van de Biesbosch maar zeker niet minder mooi. Een groot deel is ingericht voor recreatie. Maar ondanks dat het hier op zonnige dagen enorm druk kan zijn is hier een droom van een beverburcht te vinden en vliegen er allerlei soorten (roof)vogels rond.

(De Aakvlaai.)
Programma klus 1 voor ouders met kinderen tot ongeveer 10 jaar

Locatie Koningin Emmahoeve N 51.46.733 / E 004.47.456

(vanaf de Bandijk afslag minicamping De Witboom en vervolgens pijltjes SoepZooitje volgen voor de juiste route. Niet over het fietspad rijden!)
10.00 uur Verzamelen bij de Koningin Emmahoeve
10.10 uur Start klus
11.45 uur Korte pauze met wat lekkers
13.15 uur Einde klus en gezamenlijk vertrek richting Aakvlaai
13.45 uur /14.00 uur Soep en tekenen logboek
15.00 uur Einde CITO event

Programma klus 2

LocatieDe Vissershang” N 51.43.718 / E 004.51.600
10.00 uur Verzamelen op de parkeerplaats
10.05 uur Vertrek richting klus
10.20 uur Start klus
12.00 uur korte pauze met wat lekkers
13.45 uur Einde klus
14.00 uur Soep en tekenen logboek
15.00 uur Einde CITO event

Meedoen?

  • Weet je zeker dat je mee doet plaats dan een ‘will attend’ en vermeld daarin het aantal personen en aan welke klus je deel wilt nemen. Weet je het (nog) niet zeker, wacht dan met het plaatsen van je ‘will attend’.
  • Kinderen zijn van harte welkom, mits ze begeleid worden door ouders/verzorgers.
  • Bij klus 1 graag vermelden met hoeveel volwassen en kinderen je deelneemt.
  • Honden zijn niet toegestaan.

Meenemen?

  • Eigen eten en drinken
  • Water- en modderbestendig schoeisel zoals kaplaarzen
  • oude kleding
  • werkhandschoenen.

De deelnemers aan het vorige SoepZooitje weten dat een droog setje kleding als reserve ook weleens van pas kan komen.

(Ter plaatse vers gerookte worst voor bij de soep)

Afsluiting

We willen deze CITO op bijzondere wijze afsluiten. We laten de innerlijke mens daarbij niet ongemoeid. Om de naam SoepZooitje eer aan doen neemt onze kampvuurkok zijn potten en pannen mee. Als alles goed gaat heeft hij om 13.45 uur een paar ketels vers gemaakte soep boven het vuur hangen en is de worst gerookt. Dit als aanvulling op de zelf meegebrachte boterhammen.

Kosten?

Deelname aan het event is gratis!

Meer info over het gebied:
http://www.np-debiesbosch.nl/

No Comments

Leave a Reply