Top
 

Soda brood

 / Recepten  / Soda brood
25 jun

Soda brood

AP1070156ls je buiten brood bakt heb je niet altijd de tijd om je brood een paar uur te laten rijzen. Ook als het vriest of koud is is het rijzen van brood een lastig iets. De oplossing is simpel. Bak eens een Iers soda brood. Het is een kwestie van beslag / deeg maken, bakken en eten. Dus geen rijzen, geen kneden, super snel en super smakelijk. Bakingsoda, natrium-bi-carbonaat in combinatie met iets zuurs is een prima middel om brood te laten rijzen.

Je kunt noten, rozijnen, appel, …., van alles toevoegen om te variëren.

Nodig

  • 540 gram patentbloem
  • 1 theelepel zout
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 50 gram suiker
  • 225 gram krenten of rozijnen
  • 57 gram koude ongezouten boter, in stukjes
  • 1 ei, los geklopt
  • 420 ml karnemelk
  • 1 eetlepel melk
  • suiker om te bestrooien

Bereiding

  • Stook alvast een DO goed warm
  • Meng alle droge bestanddelen, leg de boter in de droge bestanddelen en  snij deze met twee messen zo fijn mogelijk.
  • Klop het ei los en roer het tot alles goed gemengd is
  • Kneed maximaal 1 minuut op een met bloem bestoven tafel. Als het te erg kleeft gebruik dan wat extra bloem.
  • Plaats het deeg in de voorverwarmde DO, bestrijk het met wat melk, strooi er wat suiker over en snij er een mooi kruis in
  • Bak het boor in 30 tot 50 minuten gaar. Niet te heet is langzaam en bruin, (te) heet is snel en mogelijk zwart.

Dit recept is vrij vertaald naar een origineel van Levine, een fantastische bak enthousiasteling die alles wat ze doet deelt op haar site.

vruchtenbrood

No Comments

Leave a Reply