Top
 
 / Recepten  / Rodekool uit de Dutch Oven
29 dec

Rodekool uit de Dutch Oven

Verse rodekool zelf snijden en vervolgens bereiden in je de Dutch Oven! De sinaasappel  maakt het verschil met de meeste traditionele recepten. Die kleine twist maakt dit recept echt uniek.

Deze Rodekool uit de Dutch Oven combineert uitstekend met hachee en appelmoes of een andere lekkere stoofschotel. In mijn winter-workshops staat hij met regelmaat op het menu.

Een klein geheim wil ik je nog wel verklappen, deze rodekool is ook lekker zonder Dutch Oven. Gewoon thuis aan het aanrecht in je elektrische of gasoven lukt het ook!

Pin recept Recept afdrukken
Personen :12 personen

Rodekool uit de Dutch Oven

  
5 van 5 stemmen
Een fantastische winterse rodekool die uitstekend combineert met hachee en appelmoes.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 30 min
Bereiding 45 min
Totaal 1 uur 15 min
Bovenwarmte :1/2 ring op de buitenste rand van het deksel
Onderwarmte :1/3 van het aantal briketten dat op de oven ligt.
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Vegan, Vegetarisch
Moeilijk - makkelijk Eenvoudig

Ingrediënten

  • 2 rodekolen
  • 2 uien
  • 4 appels in blokjes
  • 1 eetlepel kaneel
  • olijfolie
  • 10 eetlepels donkerbruine suiker
  • 75 milliliter (balsamico)azijn rode wijnazijn of gewone azijn
  • 2 sinaasappels alleen het sap en wat rasp
  • 300 milliliter rode wijn
  • 4 laurierblaadjes
  • 8 kruidnagels
  • 6 jeneverbessen
  • 2 ons rozijnen (optioneel)
  • zout

Materiaal

Instructies

  • Rasp de schil van de sinaasappels en pers het sap eruit.
  • Snipper de ui en bak deze in de olijfolie glazig. Bak de suiker kort mee tot dat deze licht karameliseert.
  • Stop het karameliseren door het te blussen met het sinaasappelsap.
  • Schaaf of snijd de rodekool fijn en snijd de appel in kleine blokjes.
  • Voeg vervolgens de rodekool, de azijn, het sinaasappelrasp, appel, rozijnen, kaneel en de wijn toe en schep het het geheel goed om.
  • Doe de laurier, jeneverbessen en de kruidnagels in een thee-ei of knoop deze in een theedoek. Voeg dit bundeltje toe aan de pan.
  • Laat het geheel vervolgens hoog boven het vuur of met minimale onderwarmte nog minstens 30 minuten pruttelen. Het liefst zelfs 45 à 60 minuten.
  • Schep het geregeld om en controleer of er voldoende vocht aanwezig is. Vul het eventueel aan met water of wijn. Let er hierbij op dat zoet en zuur in balans blijven.
  • Breng het op smaak met wat zout.
  • Zodra je rodekool staat te pruttelen kun je alvast de gebruikte spullen afwassen en terugzetten waar je ze vandaan hebt.

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calorieën: 129kcal | Koolhydraten: 28g | Proteïne: 3g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Natrium: 41mg | Kalium: 503mg | Vezels: 5g | Suiker: 17g | Vitamine A: 1642IU | Vitamine C: 95mg | Calcium: 82mg | IJzer: 1mg
No Comments

Leave a Reply