Van origine is clafoutis een uit Frankrijk afkomstig gebak met kersen en ei als hoofdingrediënt. Deze spruiten clafoutis is geïnspireerd door dit franse recept.
Bovenwarmte :1 ring op de buitenste rand van het deksel met af en toe één briketje er tussen uit.
Onderwarmte :1/5 van wat op het deksel ligt.
Aantal :3
Frittata, clafoutis, beide lijken nogal op elkaar. Waarom dan een spruitjes clafoutis en geen spruitjes frittata? Omdat er bij een frittata geen melk gebruikt wordt. In deze spruitjes clafoutis zou je als je in een luxe bui bent de melk kunnen vervangen door room of crème fraîche.Als kampvuurkok houdt ik het echter liever zo simpel mogelijk dus voor mij gewoon melk. Mocht je geen melk hebben en deze weg laten dan heb je echt een Italiaanse spruitjes frittata te pakken. Helemaal als je dan de geitenkaas vervangt door een pittige Italiaanse Pecorino Romano of misschien zelfs een Gorgonzola.Variaties genoeg dus.
Ingrediënten
75gramRoomboterongeveer
6eieren
1/2litermelk
300gramspruitenschoon, gehalveerd
300gramaardappelin blokjes (1/2 cm)
100gramgeitenkaasschijfjes
300gramspekreepjesvegetariërs kunnen spek vervangen door extra geitenkaas en walnoot
1bouillon blokje
150 gramhand vol cherry tomaatjesgehalveerd
150grambloem
Materiaal
Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Skillet met Dutch Oven deksel
Instructies
Bak de spekreepjes uit en temper je vuur (of verminder het aantal briketten. Voeg de roomboter en de spruiten en de aardappels toe en bak het geheel in zo'n 15 beet gaar. Je kunt (zeker in de winter) een deksel gebruiken maar laat dan een lepel in de pan zitten zodat het deksel op een flinke kier staat.
Ben je minder ervaren of houdt je nit van een 'bite' dan zou je de spruiten zo'n 10 minuten kunnen koken.
Klop ondertussen de eieren, melk en de bloem met ruim peper en zout (of een verkruimeld bouillonblokje).
Bak op het eind de gehalveerde cherrytomaatjes even goed mee en zorg dat pas aan het eind de boel wat leur krijgt..
Verkruimel de geitenkaas en strooi dit in de pan. Klop het eiermengsel nog één keer goed door en schenk het in de pan.
Bak het geheel langzaam gaar met minimaal onder en bovenwarmte.