Bakt bij jou elk brood aan probeer dan eens deze Appel dumplings. Eén van de moeilijkste dingen in 'Dutch Oven land' is het regelen van de temperatuur. In feite zijn dumplings gewoon gekookt of gestoomd brood en zolang er water in de pan zit zal het niet aanbranden.Met dumplings kun je twee kanten op.
De Amerikaanse kant waar men vaak dumplings in een laag zoete saus in de oven bakt.
De Aziatische kant waar de dumplings gekookt worden in water, bouillon of een zoete siroop.
Zoals uit het intro blijkt gaan we in dit recept voor Appel dumplings in Aziatische stijl.
Ingrediënten
Voor het deeg
500grambloem + wat extra
1theelepelzout
125mlwaterheet om te zorgen dat de honing en yoghurt makkelijk oplossen
150mlturkse yoghurt
1eetlepelhoning
1eetlepelsuiker
1theelepelkaneel
1ei
Voor de vulling
2appels(3 als het kleintjes zijn) geschild in kleine blokjes
kaneel
boter
Voor de afwerking
75gramroomboter
3eetlepelssuiker
1theelepelkaneel
Materiaal
Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Driepoot
Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Instructies
Het dumpling deeg
Meng de droge ingrediënten van het deeg en strooi de helft van het deeg in een beslagkom.
Meng de honing en de yoghurt door het hete water.
Neem de helft van de bloem en roer hier een ei doorheen.
Voeg vervolgens al roerend de natte ingrediënten toe. Blijf goed roeren zodat je een klontenvrij glad papje krijgt. (denk maar aan een pannenkoekenbeslag.
Nu gaan we van het beslag een deeg maken door de 2e helft van de bloem toe te voegen. Doe dit geleidelijk. We willen naar een deegbal toe die net niet aan de handen kleeft.
Zit al je bloem in het deeg en is het nog plakkerig voeg dan wat bloem toe. Is het nog korrelig, voeg dan wat water toe.
Zet het deeg minstens ½ uur weg op een koele plaats. Dit deeg moet echt even rusten voor je het gebruikt.
Maak de vulling
Smelt een klont boter en bak hierin de appels met een snuf kaneel.
Heb je zure appels of ben je dol op zoet dan kan direct na het bakken wat honing door de appels roeren.
Bereid de dumplings
Neem het deeg uit de koeling gooi wat bloem op het werkblad en rol het deeg zo dun mogelijk uit. (Is je deeg te dik dan eet je straks meel ballen)
Steek rondjes uit het deeg met een glas van 6 a 7 cm doorsnee.
Leg in elk rondje 1 flinke theelepel vulling.
Vouw de rondjes dubbel en zorg dat de randen echt goed gesloten zijn.
Kook de dumplings in ruim kokend water. Niet te veel tegelijk want ze mogen niet aan elkaar kleven.
Zodra de dumpling drijft is de kooktijd nog 5 minuten.
Afwerking van de appel dumplings
Smelt een flinke klont roomboter en roer hier drie eetlepels suiker en een flinke snuf kaneel doorheen.