Top
 

Ratatouilletaart

 / Recepten  / Ratatouilletaart
28 jul

Ratatouilletaart

Een Dutch Oven is super geschikt om een lekkere ratatouille te maken. En heb je wat tijd over, dan maak je van je ratatouille een heerlijke Ratatouilletaart. Zo’n taart smaakt niet alleen heerlijk, hij oogt ook nog eens fantastisch. Donna Hay’s, een bekende Autralische TV kok, beschrijft in haar boek Moderne Classics een recept van deze taart voor in de traditionele oven. Als Kampvuurkok heb ik haar recept gebruikt als basis voor een Dutch Oven variant.

Heb je haast? Dan zou je het deeg stuk over kunnen slaan en alleen de Ratatouille kunnen bereiden. Maar zeg nou zelf… een Ratatouilletaart is weer eens wat anders en het ziet er bovendien veel leuker uit.

Moeilijk is het niet, wel is er wat extra baktijd nodig.

Ingrediënten:

Ratatouille

  • 2 bollen knoflook
  • 4 uien
  • 4 rode paprika’s
  • 1 grote of 2 kleine aubergines
  • 1 grote of 2 kleine courgettes
  • 8 kleine trostomaten
  • olijfolie
  • peper & zout
  • majoraan

Voor de taart

  • 400 gram feta (garnituur)
  • 500 gram bloem
  • 300 gram roomboter
  • flinke snuf zout
  • 6 EL water (het liefst koud)

Bereiding:

Ratatouille

  • Als eerste maken we de ratatouille. Schil de uien en snij deze in grove stukken.
  • Haal kop en kont van de courgettes en aubergines, snij deze in de lengte in twee stukken (of in vieren als ze groot zijn) en snij deze in plakjes van een halve centimeter dik.
  • Verwijder de pitten en de stelen van de paprika’s en snij deze in grove stukken.
  • Snij de tomaten in kwarten, bij grote tomaten kun je de kwarten halveren
  • Halveer de knoflookbollen zodat alle tenen doorgesneden zijn.
  • Leg alle groenten in de Dutch Oven en besprenkel deze met olijfolie, peper en zout zodat alles net glimt, je wilt niet dat er een laag olie op de bodem staat.
  • Zorg voor minimale onderwarmte (4 à 5 briketten) en flink bovenwarmte (een aaneengesloten ring). Voor de oven thuis (180 graden) en bak de groenten een uurtje tot ze gaar, mooi goudbruin en iets ingedroogd zijn. Als je voortdurend stoom uit de Dutch Oven ziet ontsnappen, dan kun je een stokje tussen het deksel doen. Hierdoor kan het vocht de Dutch Oven makkelijk kan verlaten. Je wilt iets ingedroogde en gebakken groenten, dus niet dat alles in zijn eigen vocht gaar kookt.

Zodra de ratatouille in de Dutch Oven zit, kunnen we het deeg gaan maken.

Deeg

  • Kneed de boter en het bloem tot een kruimeldeeg en voeg vervolgens wat water toe, zodanig dat je een mooie bal deeg krijgt.
  • Beschik je over een koelkast, laat het deeg dan even afkoelen (30 minuten). Lukt dit niet, rol het dan uit op een vel bakpapier. Het deeg moet niet dikker zijn dan een halve centimeter, liever iets dunner..

De opbouw van de Ratatouilletaart

De opbouw van de taart kan op drie manieren. Bij sommigen zal je wat meer deeg nodig hebben, dan bij de anderen.

  1. Alleen een deksel van deeg
    • Maak je deze variant dan houd je deeg over als je het recept aanhoudt. Je kunt er voor kiezen de helft van het deeg te maken.
    • Laat de groenten in de Dutch Oven liggen en haal alleen de knoflook er uit.
    • Leg het deeg op een vel bakpapier en rol dit zo groot als je Dutch Oven.
    • Knijp de knoflook uit en smeer het deeg hiermee in.
    • Kruimel wat feta en strooi dit met de majoraan over de groenten.
    • Leg het deegdeksel op de groenten en zorg dat de bakpapierkant boven komt. Haal voorzichtig het bakpapier van het deeg af, zodanig dat het deeg heel blijft.
    • Snij het deeg in acht taartpunten en vouw deze taartpunten van het midden terug naar de zijkant van de oven. Er ontstaat een opening in het midden en de groenten worden zichtbaar. Hierdoor kan het vocht straks goed ontsnappen als we de taart afbakken.
  2. Deeg overal
    • Bekleed met 2/3 van het deeg de bodem en de wanden van de Dutch Oven (groenten er even uit halen). Dit kan door het deeg met de handen zo dun mogelijk over de ovenwand te verdelen of door het deeg uit te rollen op bakpapier en vervolgens in de oven aanbrengen.
    • Maak een deksel zoals beschreven bij 1
  3. Een gevouwen deeg

    Op de foto een gevouwen appeltaart. De ratatouilletaart kan ook op deze manier gevouwen worden

    • Rol het deeg uit op een groot vel bakpapier.
    • Haal de knoflook tussen de groenten uit en knijp deze uit boven het deeg. Verdeel deze knoflook vervolgens over het deeg.
    • Plaats een trivetje of roostertje onder het deeg (het deeg blijft op het bakpapiertje liggen).
    • Plaats de groenten midden op het deeg.
    • Bestrooi de groenten met verkruimelde feta en majoraan.
    • Vouw het deeg over de groenten heen. Doe eerst 1 punt, peuter het bakpapier los en vouw dit terug voor je de volgende punt deeg naar binnen vouwt.
    • Herhaal dit tot de complete taart is ingepakt, maar zorg er voor dat er in het midden een opening blijft zodat het vocht kan ontsnappen.
    • Knip het overbodige bakpapier weg.
    • Plaats de taart met rooster en al in de Dutch Oven.

Bak de Ratatouilletaart vervolgens nog zo’n 45 minuten tot het deeg mooi goudbruin is. Heb je een vochtig geheel, dan kan je een stokje tussen de deksel steken. Bak je op een roostertje, dan is er onder geen contact warmte en kun je met flink onderwarmte bakken. Wees vooral bij methode 2 voorzichtig met de onderwarmte. Het deeg ligt immers rechtstreeks op de bodem van de DO en verbrandt makkelijk.

No Comments

Leave a Reply

vijf × 1 =