fbpx
Top
 
 / Activiteiten  / Pulled Jackfruit, Vegan Draadjesvlees
25 apr

Pulled Jackfruit, Vegan Draadjesvlees

Wat??? .. Ja, je leest het goed, Pulled Jackfruit is een Vegan alternatief voor de o zo bekende vlees variant. Voor de vegans en vegetariërs is er nu eindelijk een goed excuus om mijn zelf gemaakte BBQ-saus te gaan bereiden. Meestal serveer ik deze BBQ-saus met Pulled Pork maar met Pulled Jackfruit komt de saus minstens net zo goed tot zijn recht.

De manier waarop ik aan dit Pulled Jackfruit recept ben gekomen is een verhaal apart. Het is 2020 en kampvuurkok heeft een probleem. Door de Covid crisis zit heel Nederland thuis en zijn alle workshops afgelast. Geen inkomsten meer uit kampvuurkok, wel vaste lasten. Gelukkig is er een uitstekende oplossing, win-win voor iedereen. Ik verzorg workshops in eigen tuin door heel Nederland en België. Mensen mogen toch niet meer van huis en vinden het fantastisch om samen via een videoverbinding met eigen gezin in eigen tuin aan de kook te gaan. In ruil voor de workshop vraag ik mensen een ‘virtueel’ bakkie koffie bij met te kopen.

Super, kampvuurkok heeft een zorg minder en gaat deze crisis overleven tot dat …. ik de dag voor de 2e workshop met een longontsteking in quarantaine in het ziekenhuis wordt opgenomen. Gelukkig ging de workshop zonder mij door. Iedereen wist de recepten te vinden en stuurde massaal foto’s. Het helpt me een eenzame Pasen door. Ik geniet volop. Normaal zou ik met Pasen als kampvuurkok mijn bijdrage aan de HIT leveren een groots scouting evenement. Nu ga ik voor het eerst in jaren weer met Pasen naar de kerk. Dat wil zeggen via een videoverbinding, net als de rest van kerkelijk Nederland.

Wat heeft dit alles nou met Pulled Jackfruit te maken … nog even, dan wordt het duidelijk. Geert, de dominee begon de dienst met een vlog waarin hij ons voorstelde aan één van zijn kippen. Kip Piri Piri. (geen zorgen, deze kip overleeft het verhaal). Hierop stuur ik een bericht dat ik nog wel een recept weet. Vervolgens leest Geert dit tijdens de dienst voor. Ik gleed van mijn stoel van het lachen. Dat lachen was snel over want het bleek een brugje naar het gebed waarin ook voor mijn herstel gebeden werd.

Voor mij reden genoeg om de volgende online workshop met z’n allen Kip Piri Piri te bereiden. Druk met de voorbereiding moest ik in eens terug haar de Spoed Eisende Hulp omdat het wat minder met me ging. Jantina, een vriendin stuurde me een bericht “Hey Arriën. Even wat afleiding. Misschien vind je het wel leuk om hier een kampvuur recept van te maken. Het is ontzettend lekker.” En zo is dit overheerlijke pulled jackfruit recept van ikbenirisniet.nl in mijn collectie gekomen.

Wat is Jackfruit

Jackfruit is de Engelse benaming voor de vrucht van de snel groeiende boom de Nangka. Ook wel Jack tree genoemd. De vruchten wegen zo’n 5 tot 40 kilo. Jackfruit groeiende oorspronkelijk alleen in India maar is inmiddels ook uitgewaaid over Afrika. Hier in Nederland vind je het terug in de Toko maar AH en diverse andere supermarkten. verkopen het inmiddels ook.

Als vleesvervanger zitten er twee kanten aan. Qua beleving en textuur is het een fantastische vleesvervanger. Het doet echt denken aan draadjes vlees. Bekijk je het vanuit de andere kant, vlees is rijk aan eiwit, ijzer en vitamine B12, deze vind je te weinig terug in Jackfruit. Je zult er dus nog wat naast moeten serveren.

Jackfruit kent twee varianten, één op siroop, deze is zoetig van smaak en wordt vooral in bakproducten gebruikt. De andere variant, ‘in brine’, in zout water. Deze variant is geschikt voor hartige gerechten. ‘Jackfruit wordt de laatste jaren steeds populairder onder veganisten en vegetariërs. Ik ben meerdere rendang recepten tegengekomen en Jessica Lek heeft een compleet kookboek geschreven waarin Jackfruit centraal staat. Kortom naast Pulled Jackfruit nog mogelijkheden genoeg.

De belangrijkste tip is wellicht …. overal waar je vlees laat stoven (langzaam garen) kun je in plaats van vlees Jackfruit gebruiken. Vooral in gerechten waar veel smaak aan het vlees wordt toegevoegd. Jackfruit moet net als draadjes vlees even een tijdje lekker sudderen.

Jackfruit
(Image by 3282700 from Pixabay)

Pulled Jackfruit – Vegan draadjesvlees

  
5 van 1 stem
Een heerlijk vegan gerecht met de textuur en smaak van draadjesvlees!
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 30 min
Bereiding 30 min
Totaal 1 uur
Bovenwarmte :1/2 ring op de buitenste rand van het deksel.
Onderwarmte :1/3 van het aantal briketjes dat op de oven ligt.
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Nederlands
Trefwoord Vegan, Vegetarisch
Moeilijk – makkelijk Eenvoudig

Ingrediënten

Voor de pulled jackfruit

  • 1100 gram Jackfruit (2 1/2L blikken)
  • 1 eetlepel knoflook fijn gehakt
  • 300 milliliter BBQ-saus liefst zelf gemaakt
  • 1 eetlepel pimenton (mild of sweet, kijk heel goed uit met hot)
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel tijm vers of gedroogd
  • olijfolie
  • peper & zout

Voor de rode kool salade

  • 0,25 rodekool geraspt of heel fijn gesneden
  • 1 appel geraspt
  • 500 gram kikkerewten (1/2 liter blik)
  • 4 eetlepels (soja) yoghurt

Broodjes

  • 4 broodjes

Materiaal

Instructies

BBQ Saus

Rodekool salade

  • Meng de ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.

Pulled Jackfruit

  • Trek (met een vork of met je vingers) het jackfruit wat uit elkaar zodat het de textuur van draadjesvlees krijgt. Snij eventueel de harde stukjes weg.
  • Verdeel het Jackfruit over de bodem van de Dutch Oven en meng het goed met de kruiden.
  • Schenk hier een laagje BBQ saus overheen en laat het geheel 30 minuten zachtjes sudderen.

Serveren

  • Serveer de Pulled Jackfruit op een broodje met de rodekoolsalade.

Voedingswaarden

Calorieën: 1296kcal | Koolhydraten: 267g | Proteïne: 35g | Vet: 19g | Natrium: 1606mg | Kalium: 3794mg | Vezels: 31g | Suiker: 171g | Vitamine C: 139mg | IJzer: 10mg

No Comments

Leave a Reply