Top
 

Pie met havermout en chocolade

 / Recepten  / Pie met havermout en chocolade
27 okt

Pie met havermout en chocolade

Deze Pie met havermout en chocolade is echt fantastisch. Je hebt er flink werk aan maar ….. de beloning is echt WAANZINNIG lekker! Dat kan ook bijna niet anders als je naar de ingrediënten kijkt.

Zelf ga ik dit gerecht maken op de Dutchoven cookoff 2018 en hoop ik hiermee de wedstrijd te winnen. Het koelen doe ik met een CO2 blusser. In de herfst of winter is het denk ik prima buiten te bakken, in de zomer heb je echt een koelkast of vriezer nodig. Of jij het ook aandurft dit buiten te maken is aan jou.

Nodig voor pie met havermout en chocolade

  • Deeg
    • 150 gram bloem
    • 1 EL suiker
    • 1/2 tl zout
    • 125 gram koude roomboter in blokjes gesneden
    • 1 EL wodka
    • 3 EL ijskoud water
    • 1 geklutst ei
    • grove rietsuiker
  • Voor de vulling
    • 150 gram havermout
    • 190 gram ahorn siroop
    • 190 gram agave siroop
    • 5 eieren
    • 65 gram kokossuiker
    • 65 gram bruine basterdsuiker
    • 3 EL bruine rum
    • 1 tl kaneelpoeder
    • 1/4 tl kardemonpoeder
    • 150 gram pure chocolade

De bereiding van de pie met havermout en chocolade

  1. Maak het deeg. Meng alle droge ingrediënten van het deeg met een kwart van de boter en wrijf het met de toppen van je vingers tot een kruimel-deeg. Niet te lang door gaan, zodra je een kruimels hebt is het goed.
  2. Voeg de overige boter toe  en druk de boterblokjes plat. Laat het deeg afkoelen in de vriezer (of met de CO2 blusser) en voeg  vervolgens 3 EL ijskoud water en de wodka toe. Roer het met een spatel of pollepel tot het wat samenhang begint te krijgen, kneed of liever knijp het vervolgens met je handen tot een geheel. Een brooddeeg kneed je zo lang mogelijk om het soepel te krijgen, een pie deeg kneed je zo min mogelijk om het broos te houden. Bovendien wordt het deeg warm van je handen. Beperk het contact met het deeg dus zo veel mogelijk. Koel het deeg desnoods nog een keer.
  3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Het deeg moet ongeveer 3 mm worden. Rol het om de deegroller heen om vervolgens de skillet of bakvorm te bekleden. Gebruik eventueel een bakpapiertje in de vorm. Het deeg mag zo’n 2 a 3 centimeter over de rand van de vorm uit steken, de rest snij je weg. Het uitstekende deeg rol je op tot een randje op de pievorm, hier kun je vervolgens een golfpatroontje in maken met je vingertoppen.
  4. Bekleed de deegbodem met bakpapier en vul de vorm met bakbonen om deze blind te kunnen bakken. De rand bestrijken we met geklutst ei en grove rietsuiker. Plaats de pievorm in een voorverwarmde DO (180 graden) en bak deze in circa 20 a 30 minuten. Verwijder vervolgens de bonen en het bakpapier en bak nog zo’n 10 minuten tot het deeg mooi van kleur is. Bestreik vervolgens de bodem van de pie met de rest van het geklutste ei. Bak nog 2 minuten na tot het ei gestold is en de bodem beschermt voor de natte vulling. De bodem blijft hierdoor lekker krokant.
  5. Bak de havermout ongeveer 10 minuten in de DO tot deze een lekkere crunch heeft. Mochten de siroopjes dik zijn plaats de flessen dan enige tijd in kokend water zodat deze goed vloeibaar zijn.
  6. Maak de vulling door eerst de suiker, de kaneel en de kardemon te mengen, voeg vervolgens de eieren, siroop en de rum toe en klop dit tot het mooi en glad is. Hak de chocolade en roer deze samen met de havermout door de vulling. Giet de vulling in de pie en bak deze in circa 3 kwartier tot deze licht wiebelt als je zachtjes met de vorm schud. De DO moet niet te heet zijn, zo’n 140 graden. Als je de eerste briketten er nog op hebt liggen dan zal het waarschijnlijk wel goed gaan. Hier is de ergste hitte nu wel af. Strooi een laatste laagje havermout en …. probeer het geduld op te brengen de pie met havermout en chocolade af te laten koelen op een rooster voor je hem op gaat eten.

Heb je hem gemaakt, stuur een foto op TAG je berichten op socialmedia met #kampvuurkok.

Bronvermelding: het recept op pagina 20 van de november 2018 editie van Foodies heeft als inspiratiebron gediend voor dit recept.

No Comments

Leave a Reply

achttien + tien =